Kuba oslobodila nekoliko disidenata

Vlasti SAD-a i Kube su dogovorile puštanje na slobodu 53 kubanska politička zatvorenika (AP)

Kuba je oslobodila nekoliko svojih političkih zatvorenika, a predsjednik kubanske Komisije za ljudska prava i pomirenje Elizardo Sanchez je izjavio kako smatra da je taj potez napravljen u sklopu američko-kubanskog dogovora o oslobađanju 53 zatvorenika.

Sanchez je za agenciju AP izjavio da su kubanske vlasti pustile na slobodu 19-godišnje blizance Dianga Vargasa Martina i Bianka Vargasa Martina bez ikakvih sudskih procedura koje su uobičajene kod oslobađanja političkih zatvorenika.

Nešto kasnije je dodao da je pod sličnim okolnostima na slobodu pušten još jedan zatvorenik, Enrique Figuerola Miranda.

U sklopu napora za poboljšanje odnosa između Kube i SAD-a, vlasti dvije zemlje su dogovorile puštanje na slobodu 53 kubanska politička zatvorenika, po zahtjevu administracije predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Nova oslobađanja

Prema podacima organizacije Amnesty International, dvojica braće su uhapšena u decembru 2012. godine, kada su se vraćali kući, gdje su živjeli sa svojom majkom, članicom disidentske organizacije Žene u bijelom.

Braća su držana u zatvoru pod optužbama za nasilje i prijetnje protiv državnog zvaničnika.

Sva trojica oslobođenih su živjeli u gradu Santiago, na istoku Kube, i bili su članovi Patriotske unije Kube, male disidentske grupe za koju se smatra da se najviše protivi kubanskim vlastima.

Francisco “Pepe” Hernandez, predsjednik Kubanske američke nacionalne fondacije, kazao je da je dobio informacije iz Bijele kuće da su Sonia Garro, članica Žena u bijelom, njen suprug i komšija također oslobođeni kao dio dogovora dvije vlade.

Izvor: Agencije