Kuba spremna za šire veze sa SAD-om

Washington se nada ponovnom otvaranju ambasade u Havani (AP)

Sjedinjene Američke Države će pozvati Kubu da ukine ograničenja za putovanja američkih diplomata i pristane na otvaranje ambasada, u razgovorima o ponovnom uspostavljanju odnosa između dvije zemlje, koje će se održati ove sedmice u Havani, rekao je visoki službenik State Departmenta.

Razgovore, koje nazivaju historijskim, u utorak i srijedu vodit će Roberta Jacobson, visoka diplomatkinja za Južnu Ameriku.

Washington se nada da će ponovo uspostaviti svoju ambasadu u Havani u “narednim mjesecima”. 

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez poručio je grupi američkih senatora i kongresmena koji su došli u Havanu da je njegova zemlja otvorena za šire diplomatske i trgovinske veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Delegacija američkih kongresmena i senatora iz redova Demokratske stranke razgovarala je u ponedeljak nekoliko sati  sa Rodriguezom, ali se nije sastala sa predsjednikom Kube Raulom Castrom, javljaju agencije.

Rodriguez je rekao da Kuba pozdravlja odluku SAD-a o ublažavanju američkog trgovinskog embarga.

Mogućnost bolje saradnje

Šef američke delegacije senator Patrick Leahy iz savezne države Vermont, izjavio je da je Rodriguez bio “otvoren za sva pitanja, od trgovine do komunikacija”.

“Govorio je o putovanjima u oba smjera, medicinskim pitanjima”, kazao je Leahy.

Američki i kubanski predsjednici Barack Obama i Raul Castro najavili su sredinom decembra prošle godine da bi uskoro moglo doći do ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, poslije polustoljećnog prekida.

Ovo je prva posjeta na tom nivou otkad su prošlog mjeseca američke i kubanske vlasti postigle dogovor o početku normalizacije odnosa prekinutih 1961. godine.

Šef delegacije senator Patrick Leahy izjavio je pred posjetu Havani da je cilj kongresmena da istraže mogućnosti za bolju saradnju i da podstaknu kubanske zvaničnike da se pozabave pitanjima koja su važna za Amerikance i njihove predstavnike u Kongresu.

Washington i Havana su 18 mjeseci održavali  tajne razgovore prije nego što su najavili ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa i razmjenu zatvorenika.

Izvor: Agencije