Kubanska kuhinja – raj za strane turiste

U Havani se, kako popušta utjecaj Vlade na strogo vođenu ekonomiju, otvaraju novi privatni restorani. Ali, nisu svi željni otmjene kuhinje.

Donedavno su skoro svi poslovi na Kubi, uključujući restorane, bili u vlasništvu države. Dekor je generalno bio jednostavan, a usluga – interesantna. A hrana?

“Dosta toga se može reći o kubanskoj kuhinji. Jednostavna za pripremu, jeftina i hranjiva. Ali, da je veoma uzbudljiva i raznovrsna – to nije”, kaže Daniel Schweimler iz Havane.

Iz bakine kuhinje

Međutim, sve to se mijenja. Paladaresi, ili privatni restorani, u Kubi su već neko vrijeme. Ranije se nisu mnogo eksponirali. Sada se, kako je predsednik Raul Castro smanjio pritisak države na kubansku ekonomiju, privatni restorani šire Havanom.

“Kada spremimo desert ili glavno jelo, kažemo da su tako naše bake ili majke pravile. Tradicionalno je. Ali, hrana ovdje postaje mnogo bolja, raznovrsnija je, s više sastojaka”, rekao je Erasmo Hernandez, vlasnik modernog restorana “Mama Ines”, koji se nalazi u srcu Stare Havane.

Hernandez se borio u Kubanskoj revoluciji i onda postao glavni kuhar (šef) bivšeg predsjednika Fidela Castra.

Gastronomsku revoluciju na Kubi predvode brat i sestra Hector i Niuris Hiugera Martinez. Njihov restoran “Le Chansoniere” jedan je od najboljih novih paladera u Havani.

“Ljudi isprobavaju nova jela, eksperimentiraju, posjećuju različite restorane s različitim stilovima, drugačijim jelima. To je prava revolucija”, kaže Hector.

Samo za strance

U restoran “Le Chansoniere” dolazi probrana klijentela, uglavnom strani turisti i kubanska elita koja ima pristupom stranim valutama. Mušterije s pristupom samo kubanskom pezosu vjerovatno nikad neće jesti u jednom paladeru.

“Naši proizvodi su jako vrijedni, što ih čini skupim za Kubance. Većina naših mušterija su turisti i diplomate. U paladerima uglavnom možete vidjeti samo strance”, priča Hector.

Francuska i španska visoka kuhinja, sofisticirani suši, moderni kafići i najbolja tradicionalna kubanska jela bruse apetit, educiraju nepca i hrane rastuću turističku industriju. Međutim, kada dođe vrijeme obroka, osnovne fino skuhane kubanske namirnice i jednostavan tanjir riže i graha su još ono čemu većina Kubanaca pribjegava.

Izvor: Al Jazeera