Kubanski nogometaši traže azil u SAD-u

Poslije svake utakmice svlačionicu napusti po jedan igrač Kube (EPA)

U Sjedinjenim Američkim Državama održava se Gold Cup, odnosno nogometno prvenstvo reprezentacija Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF), a najviše pažnje javnosti do sada je privukla reprezentacija Kube, ne svojim dobrim igrama, već problemom s odbjeglim igračima, koji bježe iz tima u pokušaju da se domognu azila u SAD-u.

Kuba je u fazi natjecanja po skupinama poražena od Meksika (0:6) i Trinidada (0:2), a pobjeda nad Guatemalom (1:0) joj je osigurala četvrtfinalni susret, u kojem su deklasirani rezultatom 0:6 od SAD-a.

Međutim, nije nogomet ono po čemu kubanska ekipa privlači pažnju, već činjenica da poslije svake utakmice svlačionicu napusti po jedan igrač.

Od 1999. azil u SAD-u zatražilo 20 igrača

Do sada su tim napustili Arael Arguellez, Dario Suarez, Aricheel Hernandez i Ariel Martinez, a sva četverica traže azil i ne namjeravaju se vraćati u rodnu Kubu, prenosi Anadolija.

Od 1999. godine azil u SAD-u zatražilo je ukupno 20 nogometnih reprezentativaca Kube.

U Kanadi su prošlog tjedna održane Panameričke igre, s kojih se u Kubu također nisu vratila četiri reprezentativca te zemlje, već utočište traže u SAD-u.

Kuba i SAD su pokrenule povijesni proces normalizacije odnosa nakon više od 50 godina.

U sjeni uzajamnog otvaranja veleposlanstava i intenziviranja diplomatske i ekonomske suradnje dviju zemalja, očekuje se da jedna od tema rasprava bude i pitanje sve češćih migracija Kubanaca u SAD.

Izvor: Agencije