Kukan: O proširenju EU-a ne odlučuje samo Macron

Kukan: Bez tako važne regije kao što je Zapadni Balkan, EU nije kompletna niti ujedinjena (EPA)

Bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije potpuna ni ujedinjena, izjavio je za Večernje novosti predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan i dodao kako je stav predsjednika Francuske o proširenju „samo jedan od glasova“ u EU-u, prenose agencije.

Upitan o stavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da nije vrijeme za proširenje EU-a dok se ona temeljno ne reformira, Kukan je rekao:

„Macronov stav samo je jedan od pogleda u okviru razgovora o budućnosti EU-a. To je jedna od njegovih ideja, s kojima se duboko ne slažem i nisam samo ja protiv nekih Macronovih stavova. Njemačka, na primjer, ima drugo viđenje reforme eurozone.“

Kukan je ukazao kako, naravno, treba uzeti u obzir to što Macron kaže jer je Francuska velika država „ali, iako jak, to je samo jedan od glasova“.

Romantički francuski lider

„Francuska, Njemačka ili Holandija su, uostalom, uvijek bile veoma striktne u vezi s prihvatanjem novih članica i to se ne mijenja“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Macron pripada novoj generaciji lidera i veoma je ambiciozan, ali bez jake njemačke ekonomije neće moći provesti svoje ideje u EU-u.

„Zato mi se ponekad čini kako je previše romantičan u vezi s reformama. Na kraju, morat će doći do kompromisa“, kaže Kukan.

On napominje kako bi prvo trebalo postići dogovor u kojem će pravcu biti provođene reforme i kako će se tek tada moći vidjeti da li će one biti gotove do 2025. godine.

„Bez tako važne regije kao što je Zapadni Balkan, EU nije kompletna niti ujedinjena. Moramo biti odgovorniji prema našim prijateljima sa Zapadnog Balkana. Ako od država kandidata tražimo da ispune zahtjeve, onda i mi moramo održati naša obećanja“, istakao je Kukan.

Izvor: Agencije