Kukasti krst na spomeniku žrtvama fašizma

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj historiji Zagreba gdje su ustaše ubile nekoliko hiljada ljudi (Anadolija)

U noći sa subote na nedjelju oštećen je centralni spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini, koji obilježava podsjetnik na mjesto najvećeg masovnog zločina u historiji Zagreba.

Spomenik je oskrnavljen ispisivanjem fašističkih grafita, javlja Anadolija.

Na tabli na ulazu u park, na prilazima te centralnom spomeniku ispisani su fašistički simboli, između ostalih i kukasti krst, ustaško U i kratica parole “Za dom spremni”.

Ovo je prvo skrnavljenje Spomen-parka od devedesetih godina prošlog vijeka kada je to bila uobičajena praksa.


[Anadolija]

Ubijene hiljade ljudi

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću poziva nadležne institucije da pronađu počinitelje, a Vladu Republike Hrvatske i predsjednicu te države Kolindu Grabar – Kitarović na osudu devastacije mjesta stradanja sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nedužnim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora.

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj historiji Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubile nekoliko hiljada ljudi.

Žrtve su većinom bili Jevreji, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okoline.

Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika te radovi istaknutih umjetnika: Vojina Bakića,, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Izvor: Agencije