Kukasti krstovi na vratima poljske ambasade u Tel Avivu

Izraelska policija traga za osobama koje su iscrtale svastike po diplomatskom predstavništvu Poljske (Reuters)

Na vratima poljskog veleposlanstva u Tel Avivu nacrtani su kukasti križevi (svastike) dan nakon što je poljski premijer Mateusz Morawiecki govorio da su i Židovi bili među počiniteljima zločina holokausta.

Izjavu Morawieckog najoštrije je osudio Izrael.

Reagirao je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, rekavši kako su takve riječi bile “pretjerane” i pokazale “nemogućnost razumijevanja povijesti”. Potom je telefonski razgovarao s Morawieckim o tom pitanju.

Vandali su nacrtali grafite i ispisali psovke te riječi “ubojice” na vratima veleposlanstva, prenijeli su britanski mediji, navodeći da je policija odmah počela istragu i traga za osumnjičenima.

Zasad nitko nije preuzeo krivicu za vandalski čin na diplomatskom predstavništvu Poljske.

Vlada ublažila izjave premijera

Spor Izraela i Poljske događa se samo nekoliko tjedana nakon što je službeni Tel Aviv kritizirao novi poljski zakon prema kojemu je protuzakonito optužiti poljski narod ili državu za suučesništvo u nacističkim zločinima.

Zakon je potpisao predsjednik Andrzej Duda, no najviši sud u Poljskoj razmatrat će njegovu ustavnost.

Kasnije je glasnogovornica Vlade Poljske Joanna Kopcinska ublažila riječi svog premijera, rekavši kako Morawiecki “nije namjeravao poricati holokaust, niti optužiti Ž​idove za genocid koji je počinio nacistički njemački režim”.

U holokaustu je ubijeno ukupno šest milijuna Židova.

Izvor: Agencije