Kultura je naša potreba

Kultura je potreba, jer nas produhovljuje, ona nas čini onim što zapravo jesmo - ljudima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Admir Fazlagić

Varisa Hajdarpašić je studentica četvrte godine na fakultetu za muzičku umjetnost u Skoplju, pri državnom univerzitetu “ Sv.Ćirilo i Metodije “. U svojoj dosadašnjoj karijeri solo pjevanja, imala je brojne nastupe u zemlji i svijetu, a učestvovala je na nekoliko međunarodnih takmičenja na kojima je nagrađivana. Osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju solo pjevača “Lazar Jovanović“  u Beogradu, drugu na takmičenju solo “Bruna Špiler” u Herceg Novom. Na festivalu “Balkanska romansijada“ 8-9. novembra ove godine u glavnom gradu Bugarske, Sofiji osvojila drugo mjesto i time dobila pravo da na finalnom takmičenju romansijade u Moskvi, koje će se odražti u decebru ove godine, bude predstavnik balkanske regije.

• Balkanska romansijada – koliko je važno učešće mladog solo pjevača na ovakvom festival?

-Balkanska romansijada je projekat ruskog minstarstva kulture  čij je primarni cilj međunarodna afirmacija ruske kulture. Festival se najčešće održava u ovom period godine, nakon čega najbolji učesnici idu na glavnu romansijadu u Moskvu, na finalno takmičenje koje obuhvata učesnike romansijade svih regija. Romanse su veoma zahtjevne i traže od izvođača veliki profesionalizam, zrelost, umijeće, vokalnu tehniku, bukvalno čitav set tehnika. Romansa je intimnija u komparaciji sa operskom izvedbom i ona se  obično  izvodi za malu grupu ljudi, u malim salonskim dvoranama, te zbog svega navedenog zahtjeva poseban osjećaj za umjetnost.

• Ruska romansa?
 

-Ruska romansa postoji od davnina, ali su njene vrste razgraničene početkom XIX stoljeća, tako da postoji klasična romansa koja je proizvod klasičarskih kompozitora kao što su P.I. Čajkovski, S.Rahmanjinov, N. Rimski, Koršakov i ostali manje poznatiji javnosti. Romanse najčešće izvode profesionalni solo pjevači sa određenim iskustvom.  Savremena romansa je isto to, samo je razlika u tome što se ona piše u današnjici , u ovo savremeno doba, dok salonska romansa ne mora biti zapisana kao konkretna forma sa partiturama. Zanimljivo je to da se ona može pjevati na osnovi vlastitog sluha izvođača ove vrste romanse  i da pijanist prati pjevača više improvizacijski. U biti, ovo su suštinske razlike između ovih vrsti romansi.

• Postoje različita mišljenja raznih analitičara u našem društvu oko toga je li kultura luksuz ili potreba. Šta jedan mlad umjetnik smatra o ovome?

–  Kada govorim iz pozicije mladog čovjeka – kultura bez razlike koje vrste, koje države i nacije, pravo je bogastvo. Ona je potreba, jer nas produhovljuje, ona nas čini onim što zapravo jesmo – ljudima, otvara nam nova vrata i širi horizonte. A, ako je biti čovjek luksuz, onda ja nisam u pravu.

• U decembru odlazite na finalno takmičenju romansijade u Moskviu?

– Kao i uvijek, dat ću sve od sebe da u najboljem svjetlu predstavim i sebe i Balkan. Imamo šta da pokažemo. Veoma je važno da znamo naš cilj i radimo strategijski na njegovom ostvarenju. Nema barijere koja može biti veća od želje za ostvarenje našeg sna. Ne smijemo nikako odustati onda kada smatramo da je teško. A, kad je cilj ostvaren, odmah postavljamo nove. I sve tako,do kraja života.  
 

Izvor: Al Jazeera