Kultura na udaru mjera štednje u Britaniji

Britanska Vlada daje sve od sebe kako bi ponovo obezbijedila  prestižni rejting trostrukog A. Da bi to uradila, provodi neke od najoštrijih mjera štednje u novijem sjećanju Britanaca.

Najteže su pogođene ustanove kulture, koje su u nekim dijelovima te zemlje gotovo nestale.

Da li je umjetnost važna? To su pitanje postavili brojni političari, računovođe i ostali koji se brinu o finansijama zemlje.

U pozorišnoj trupi u Newcastleu na sjeveru zemlje odgovor je jednoglasno ‘da’. Teatar i umjetnost su stvari od općeg dobra.

Dramatično skresani budžeti

Jim Beirne iz Live Theatre kaže: “Sve zgrade su naša oruđa za stvaranje umjetnosti, za rad sa publikom, mladim ljudima, zapravo sa ljudima svih uzrasta. One su tu da podstiču kulturu kreativnost i maštu.”

Nažalost, teško je odrediti koliko novca kreativnost osigurava nekom društvu. U sada propalom pokušaju britanske Vlade da zadrži svoj kreditni rejting trostrukog A, lokalnim vlastima su dramatično skresani budžeti.

Newcastle se čak igrao idejom da u potpunosti izbaci umjetnost iz svog nacrta budžeta.

U gradu gdje se biblioteke, bazeni, domovi za stare zatvaraju kako bi se uštedio novac – umjetnost gotovo da nema nikakvu šansu.

Nick Forbes, predsjednik Gradskog vijeća u Newcastleu, kaže:  

“Novac jednostavno nestaje, a naša prognoza je da će do 2018. Gradsko vijeće Newcastlea ostati bez novca čak i za svoje osnovne obaveze – briga za ljude u domovima za stare, briga o djeci koja su izložena seksualnom ili fizičkom nasilju. I najviše me brine to što postoji realna šansa da će za manje od deset godina Gradsko vijeće bankrotirati.”

Gledajući na to koliko umjetnost zavisi od donacija države, organizatori sada nemaju puno mogućnosti, osim da tragaju za alternativnim izvorima finansiranja.

Orkestar baziran u relativno bogatom dijelu Londona i sam se bori za opstanak. Nadaju se da će dobiti nešto privatnog finansiranja, čemu orkestri iz siromašnijih sredina ne mogu da se nadaju.

Decenija štednje

“Ja sam u centralnom Londonu i moje mogućnosti za privlačenje korporativne podrške su bolje od neke organizacije u Newcastleu, gdje i nema nekih korporacija. Vlada mora shvatiti da se sistem njenog finansiranja mora prilagoditi, jer ne može isto funkcionirati na svim mjestima”, kaže Sydney Thornbury iz The Conservatoire. 

Vlada stalno podsjeća Britance da im ne preostaje ništa drugo osim da se suoče sa decenijom štednje.

U trenutku kada se usluge poput zdravstva u najmanju ruku bore, jer su pred pucanjem, čini se da je umjetnost manje značajna.

Ali, generacija djece koja sada stasava imaće pristup muzici, plesu ili glumi u onoj mjeri u kojoj su im bogati roditelji. Možda je to problem zemalja prvog svijeta, ali je svejedno nepravedan.

Izvor: Al Jazeera