‘Kum’, uloga koju Al Pacino nije mogao odbiti

Al Pacino: Niko me nije htio osim Francisa Forda Coppole za kojeg sam mislio da je malo lud (EPA)

Američki glumac Al Pacino nije želio glumiti Michaela Corleonea u kultnoj trilogiji Kum i smatrao je da je reditelj Francis Ford Coppola “pomalo lud” što je insistirao da tada mladi glumac prihvati tu ulogu, prenose agencije.

Filmski historičari imaju dokumentirano da je tada anonimni Pacino pobijedio rivale kao što su Jack Nicholson, Robert Redford i Warren Beatty, ali i podatke da je tada malo poznati Robert De Niro, koji igra mladog Vita Corleonea, postao slavan poslije te uloge iako nije bio u prvoj glumačkoj podjeli, prenosi agencija Tanjug.

“Nisam želio glumiti u Kumu, nisam znao šta se sve dešava. Pomislio sam: ‘Kako ću ja igrati ovu ulogu?’ Niko me nije htio, osim Coppole za kojeg sam mislio da je malo lud. Samo je on želio raditi sa mnom. Čak sam mu i rekao: ‘Šta radiš, Francis, oni me ne žele?'”, kazao je oskarovac Pacino.

Nisu željeli ni Branda

Iz Warner Brothersa su pitali: “Ko je ovaj klinac? Zašto ti se on sviđa? Šta u njemu vidiš?”.

Ovaj glumac veteran u svojoj 74 godina je otkrio da ga je Coppola primijetio nakon što ga je gledao u ulozi tinejdžera narkomana i podsjeća da ni Marlon Brando nije bio prvi izbor studija za ulogu samog “kuma”, Don Vita Corleonea.

“Francis me je vidio u predstavi zvanoj ‘Nosi li tigar kravatu’ i za tu ulogu sam osvojio [nagradu] ‘Tony’, a on me zatim uzeo pod svoju naklonost”, rekao je Pacino i dodao da je zbog toga veoma sretan, jer je “Coppola veliki čovjek”.

“Tada sam mislio da će Coppola izgubiti posao, posebno što studio Warner Brothers, uz dužno poštovanje, nije želio ni Branda.”

Izvor: Agencije