Kup nacija: Novi poraz Alžira

Obala Slonovače ima šest bodova i velike šanse za prolaz dalje (AP)

Nogometaši Obale Slonovače pobijedili su u dvoboju 2. kola D skupine Afričkog prvenstva u južnoafričkom gradu Rustenburgu Tunis s 3:0 i praktički osigurali četvrtfinale.

Pogotke su postigli Gervinho (21), Yaya Toure (87) i Didier Ya Konan (89), a ova utakmica će pamtiti jer po prvi puta otkad igra za reprezentaciju Didier Drogba nije započeo utakmicu. Drogba je u igru ušao tek u 66. minuti.

Obala Slonovače ima maksimalnih šest bodova i praktično su osigurali prolaz u četvrtfinale. Tunis je ostao na tri boda, kao i Togo, koji je savladao Alžir 2:0.

Ovim trijumfom Togo se vratio u borbu za plasman među osam najboljih, dok je Alžir, predvođen selektorom Vahidom Halilhodžićem, ostao bez šansi za četvrtfinale.

Togo je poveo u 32. minutu golom Emmanuela Adebayora, a konačan rezultat postavio je Dove Vome u četvrtom minutu sudijske nadoknade.

Utakmica je bila produžena čak za 13 minuta, pošto je u završnici došlo do prekida kada je alžirski igrač Adlene Guedioura “uleteo” u mrežu Togoa i pomjerio cijelu konstrukciju gola koja je morala biti zamijenjena.

Izvor: Agencije