Kupio ništa, pa prodao ništa i ostalo mu 15 miliona eura

Politika se u dominantnoj interpretaciji shvata kao puka kombinatorika, kažu analitičari (Reuters)

Oksimoron kupio ništa, pa prodao ništa i ostalo mu 15 miliona eura iz naslova nije prosta igra riječi nego potvrda da je u Srbiji moguće i ono nemoguće, na primjer da samo jedna akvizicija u mađioničarskom maniru potpuno promijeni ukupnu medijsku sliku.

Nakon što je grčki biznismen Teodoros Kirijaku prodao TV Prvu i TV O2 (bivša B92) Srđanu Milovanoviću iz Niša, vlasniku Televizije Kopernikus ovaj ju je preprodao Telekomu Srbije koji je u većinskom državnom vlasništvu za 180 miliona eura.

Samo mjesec dana ranije Telekom Srbija je upravo od Milovanovića kupio kablovsko-operaterski dio Kopernikusa za 195 miliona eura.

Pošto je Srđan rođeni brat Zvezdana Milovanovića, visokog funkcionera Srpske napredns stranke (SNS), eto povoda za sumnju da tu nisu čista posla i da je braci u ovoj transakciji ostao bakšiš od 15 miliona eura, a da nije ni prstom mrdnuo.

Mađioničarski trik decenije

Vijest da je na taj način sada svih pet nacionalnih televizija pod apsolutnom kontrolom države, što je u suprotnosti i sa domaćim zakonodavstvom i pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, sama po sebi je skandalozna jer se Srbija zvanično zalaže za povlačenje države iz medija.

Već naredni događaji na medijskoj sceni na kojoj se skandali nižu jedan za drugim kao na traci, pokazaće da su medijske slobode ugroženije nego ikad, a da su iza događaja u medijima duboki politički nesporazumi sve alavije vlasti i opozicije koja sve više djeluje i van institucija, a od prošle subote i na ulicama gdje je Savez za Srbiju organizovao demonstracije povodom prebijanja jednog od lidera tog saveza Borka Stefanovića.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, ugledni književnik Filip David je ocijenio da je situacija “više nego jadna” navodeći upravo slučaj Kopernikus “mađioničarskim trikom decenije”.

“Prodaja Kopernikusa za neshvatljivo velike pare, a onda se za te pare kupuju dve pristojne TV stanice i još ostaje za bakšiš onome ko je to uspeo da kupi. Ništa za nešto – to je stvarno veliki mađioničarski trik, a takvi trikovi se mogu izvesti samo na nivou države sa podrškom onih koji to treba da kontrolišu”, smatra David.

Zašto vlast i opozicija ne mogu ni o čemu da se dogovore, pitali smo i glavnog urednika lista Danas Dragoljuba Dražu Petrovića.

U Srbiji se puca iz medija

“Zato što SNS i Aleksandar Vučić toliko potcenjuju opoziciju, rigidni su, pa je i opozicija postala rigidna. Kad imate dve rigidne strane, onda je konsensuz nemoguć. Problem je i što je vlast napravila takvu atmosferu, da i kada bi opozicionar pohvalio režim za neki potez, ova druga strana Srbije bi ga linčovala kao izdajnika. To važi i obratno. Vlast je alava, ovde se prate i izbori na nivou mesnih zajednica. Vlast je napravila situaciju da se borba za dolazak na vlast ne razlikuje od rata. S tim što se još ne puca iz oružja, ali se puca iz medija”, objašnjava Petrović.

Za predsjednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića nikakve dileme nema: “Ovo je privatizacija nacionalnih frekvencija. Jasno je da je država preko Telekoma kupila ove dve televizije da bi izbegla da ih direktno kupi. Radi se o trošenju državnih para u stranačke svrhe”.

Potom je uslijedio spomenuti ulični protest “Stop krvavim košuljama” na kojem se okupilo možda i svih 15.000 Beograđana, otprilike koliko i u Parizu gdje su “žuti prsluci” uspjeli da oštete čak i Trijumfalnu kapiju, ali i da natjeraju predsjednika Emmanuela Macrona da udovolji nekim njihovim zahtjevima. Beogradski demonstranti su imali samo jedan zahtjev: da se prekinu napadi na bilo koga ko ima drugačije političko i svako drugo mišljenje. Zapreprašćujući odgovor predsjednika da im neće ispuniti nijedan zahtjev “taman da ih se skupi i pet miliona”, samo je dolio ulje na već pregrijanu atmosferu.

Barbarizam novi novinarski žanr

Onda je odavno strogo kontrolisani Studio B objavio izvještaj o protestu koji je nadmašio sve do sada viđeno. Izvjesna novinarska početnica Barbara Životić koja je poslana “na lice mjesta” demonstrirala je “kako mali Perica zamišlja novinarstvo”, dakle potpuno neprofesionalno, ne želeći da vidi ni okupljene ni da čuje bilo koga od njih, nego da izrekne bujicu laži i niz ovještalih sintagmi koje vlast upotrebljava kada govori o liderima opozicije, za koje je od urednice i direktorke Ivane Vučićević, ali i predsjednika države dobila ocjenu “super”.

Za izuzetnu vidljivost njenog uratka pobrinule su se društvene mreže tako da se svako ko je htio mogao lično uvjeriti kako ne treba da se radi u osjetljivoj profesiji kakva je novinarstvo i gdje je osnovno pravilo da su činjenice svete, a komentari slobodni.

Taman kada se pomislilo da je sa “barbarizmom” kao novim žanrom u srpskom novinarstvu završeno, u centar pažnje je ponovo nahrupila Ilustrovana politika čiju su naslovnicu nedavno analizirali i poslanici Evropskog parlamenta. Kada je objavljena slika rotvajlera sa razjapjenim čeljustima koji se pomalja nad imenima prostalih kritičkih medija kao što su Vreme, NIN i Danas sa glavnim naslovom “Psi su pušteni”, ostavku u upravnom odboru toga nečega što se krije iza imena Ilustrovane politke podnijela je savjetnica za medije Aleksandra Vučića – Suzana Vasiljević.

Bogorodica sa likom Ljiljane Smajlović

Ovaj put ostavku je podnio Goran Kozić, savjetnik glavnog i odgovornog urednika Ilustrovane, koja je s pravom doživjela još jednu salvu osuda. Na naslovnici se na skandalozan i uvredljiv način vrijeđa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti, a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Giampietrina, vrijeđaju vjerska osjećanja pripadnika hrišćanske vjeroispovesti, ocijenila je povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Ilustrovana politika je objavila likove novinarke Ljiljane Smajlović, predsjednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kylea Scotta na slici Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov “Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan”.

Jankovićeva je ustvrdila da takva naslovna strana nedvosmisleno prikazuje sve što je Ustavom Srbije zabranjeno.

“Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila definisano kao težak oblik diskriminacije”, navela je povjerenica.

U ovom slučaju ama baš niko nije rekao “super”, a Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je žaljenje “što ni nova naslovna stranica Ilustrovane nije po merilima dobrog ukusa, a to se dešava po drugi put u poslednje vreme, odudarajući od duha višedecenijskog koncepta ove revije”.

Valja podsjetiti da je prije postavljenja za državnog sekretara u ovom ministarstvu, Aleksandar Gajović bio glavni i odgovorni urednik Ilustrovane politike.

“Apelujemo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije, kao što se protivimo vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić”, saopštilo je Gajovićevo Ministarstvo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je osudio uvrede i prijetnje upućene novinarkama Studija B zbog izvještavanja sa protesta opozicije u Beogradu, ali i uvrede na račun predsjednika i članice Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.

Predsjednik Komisije Veran Matić pozvao je sve koji su se “bez argumenata oglašavali” povodom upozorenja članova te Komisije da se na suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije izostavljaju dokazi, da se oglase i o kampanji Ilustrovane politike za oslobađanje optuženih.

Matić je ukazao da već mjesec dana traje kampanja savjetnika glavnog urednika Ilustrovane politike Gorana Kozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Ćuruvije proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza. Najavio je i tužbu protiv Kozića.

Lepe kuće novinara lepo gore

Da su mediji i novinari u Srbiji koji ne pripadaju prorežimskom informativno-propagandnom bloku ugroženi u svakom pogledu potvrđuje dramatičan događaj iz beogradskog prigradskog naselja Vrčin. Tamo su nepoznate osobe bacile dva molotovljeva koktela na kuću novinara portala Žig Info Milana Jovanovića (70) što je izazvalo požar u kome je kuća potpuno izgorjela.

Prema riječima Jovanovića, koji se u tom trenutku nalazio u kući sa suprugom, napadači su pritom i pucali na ulazna vrata kako “niko ne bi mogao da izađe”. Jovanović, koji je u trenutku izgubio sve što je u životu stekao, rekao je kako je uvjeren je da je razlog napada njegovo pisanje.

“Neću prestati da pišem o lopovima i o mafiji, pa neka me ubiju”, rekao je Jovanović.

U osudi ovog gnusnog čina konačno su se ujedinili svi mediji, ali i vlast i opozicija, a Fondacija Slavko Ćuruvija je uputila apel da se hitno pomogne Jovanoviću.

Međutim, ide nova subota i novo zakazano okupljanje opozicije sada pod sloganom “Da se prebrojimo”. Na prvom okupljanju su se organizatori propisno obrukali kada nisu dozvolili da na građanskom protestu govore legendarna glumica Mirjana Karanović i najuspješniji trener Partizana Duško Vujošević. Navodno, zbog toga što je to bio uslov da im se se priključi i Demokratske stranka Srbije.

Nova subota i novi odgovori

Bez obzira na kompleksnost političkih (i medijskih) prilika u Srbiji, ne može se izbjeći utisak da sve ponovo podsjeća na beskrajni reality program i da još nema prave snage koja će reći “dosta” i posvetiti se realnim životnih problemima građana. Koji su, ako je vjerovati Googleu, u 2018. godini na internetu najviše guglali pojam “Zadruga” kako se zove jedan od najgledanijih realityja u Srbiji.

Eto, možda i odgovora zašto se reality preselio u sve pore političkog i društvenog života.

Eto možda i povoda odakle treba poći svako kome je kiča i svakog sličnog đubreta preko glave, pogotovo onog šljaštećeg koje se sa televizija izlilo i na beogradske ulice.

Prije svega oni koji sve slobodnije šetaju svojim gradom i koji pod hitno moraju pronaći zajedničku platformu za dokidanje lažnog sjaja i lažnih vijesti.

Da, Vučić je opoziciji već ponudio vanredne izbore sa porukom: “Šta hoćete više?”

Šta mu je odgovoreno, saznaćemo, možda, već u subotu uveče.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera