Kurdi: Bitka za Mosul zavisi od morala boraca ISIL-a

U toku je završna faza borbi protiv ISIL-a u Iraku (Reuters)

Razgovarala: Tanya Goudsouzian

Dok traje bitka za Mosul, rastu spekulacije koliko će dugo trajati borbe prije nego što iračka vojska i Pešmerge, uz pomoć koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, preuzmu kontrolu nad gradom koji grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) od 2014. smatra svojim „glavnim gradom“ u Iraku.

Falah Mustafa Bakir, ministar vanjskih poslova regionalne vlade Iračkog Kurdistana (KRG), kazao je za Al Jazeeru da bi borbe mogle trajati mjesecima, zavisno od morala boraca ISIL-a. Međutim, naglašava važnost plana upravljanja u Ninivi nakon ISIL-a. Kaže da je ta oblast različita u odnosu na druge u Iraku jer ondje žive brojne etničke i vjerske grupe.


[Getty]

  • Al Jazeera: Prema vašem mišljenju, koliko dugo će trajati vojna akcija?

Falah Mustafa Bakir: Ovo je bitna operacija. Počela je uspješno. Dosadašnje vojne akcije su dobro prošle, prema dogovorenom planu Erbila, Bagdada i koalicije.

Koliko će dugo trajati? To zavisi od otpora i morala trupa s druge strane te tehnikama koje koriste. Odlučni smo da nastavimo ovu borbu.

Ovo će biti važno u eliminisanju ISIL-a s područja gdje su proglasili halifat. Oni će se služiti raznim metodama. Možda će trebati sedmice ili mjeseci, ali sve će biti jasnije što se više budemo približavali gradu. Postoje četiri aktivna fronta. Neka područja su više od deset kilometara udaljena od grada, a druga četrdesetak. Sela treba preuzeti u pripremama za konačni napad na grad. Poenta je u tome da je ovo posljednje poglavlje u borbama protiv ISIL-a u Iraku.

  • Šta je koalicija dogovorila da će se događati u gradu nakon bitke? Pešmerge igraju bitnu ulogu u ovoj akciji. Hoće li grad biti pod upravom Bagdada ili Erbila?

Bakir: Kad je riječ o upravljanju Mosulom poslije ISIL-a, jasno smo kazali svima u Bagdadu i našim međunarodnim partnerima u koaliciji da se moramo složiti o političkom uređenju grada poslije ISIL-a kako bismo omogućili stabilnost.

Provincija Niniva je šarolika, različita je u odnosu na sve druge. Tu žive Turkmeni, Arapi, Kurdi, kršćani, muslimani, Jezidi, šiiti, suniti … Raznolika je i etnički i sektaški. Moramo uzeti u obzir ovo pitanje i uzrok problema te preduzeti korake kako bismo izgradili povjerenje i pokrenuli neke mjere pomirenja kako bi se ove zajednice osjećale sigurnim u budućnosti.

Dobra stvar je to što se kurdski predsjednik Masoud Barzani tokom posjete Bagdadu u septembru dogovorio s premijerom Iraka Haiderom al-Abadijem o formiranju visokog političkog komiteta o vojnoj saradnji. Vjerujem da ćemo, radom u ovom komitetu, moći riješiti probleme te da će provincija Niniva dobiti vladajuće strukture.

Nije riječ o tome da provincija bude pod Erbilom ili Bagdadom. To je irački grad koji nije pod vladavinom KRG-a, ali je blizu, pa nam je potrebno da stvari budu jasne.

  • Traje sukob Bagdada i Ankare o Mosulu. Predsjednik Masoud Barzani je tražio dogovor obje strane. Je li KRG uključen u pregovore o rješavanju ovog spora? Šta još nije riješeno?

Bakir: Vjerujem kako je za sve strane važno da se fokusiraju na ovaj bitan trenutak. Grupa ISIL je zajednička prijetnja svima nama i imamo zajedničku odgovornost.

Zahvalni smo koaliciji pod vodstvom SAD-a na podršci našim snagama. Moramo smanjiti tenzije. Ne želimo tenzije. Želimo da vlade u Bagdadu i Ankari razgovaraju i postignu dogovor. Ako će KRG imati kakvu ulogu, mi ćemo je preuzeti.

Spor je o prisustvu turskih vojnika u Bashiqu i njihovom učešću u operaciji “Mosul”. Obje vlade mogu mirno riješiti ovaj problem.

  • Očekuje se dolazak velikog broja raseljenih u Kurdistan zbog bitke za Mosul. Imate li planove za prevazilaženje ovog problema?

Bakir: Vrlo smo zabrinuti i upozorili smo naše partnere u međunarodnoj zajednici na ovaj problem. Već nekoliko mjeseci sarađujemo s UN-om i nedavno smo sarađivali s Vladom Iraka, koju predstavlja Ministarstvo migracija i raseljenih.

Irački Kurdistan više ne može ponuditi ono što je nudio prije nekoliko godina sirijskim izbjeglicama i iračkim raseljenim osobama. Kao rezultat činjenice da nam je Bagdad smanjio budžet, suočili smo se s ekonomskim problemima, pored učešća u skupom i krvavom dvogodišnjem ratu te zbrinjavanju gotovo dva miliona raseljenih i izbjeglica. A s padom cijena nafte, nemoguće je suočiti se s novim izazovima.

Otvorit ćemo vrata ljudima koji dolaze i pružit ćemo im sigurnost, ali se nadamo da će im međunarodne agencije omogućiti hranu i druge potrepštine.

Budući da je ovo humanitarni problem, rado bismo ih ugostili, ali nemamo dodatne finansijske resurse.

Naša populacija narasla je za 30 posto, kasnimo s isplatama plata državnim službenicima i Pešmergama. Obustavljeno je gotovo 3.800 projekata. Zaustavljen je rast. To su ekonomski indikatori na koje se mora fokusirati međunarodna zajednica. Hitno pozivamo partnere u međunarodnoj zajednici da nam pomognu kako bismo i mi njima pomogli.

  • S obzirom na to da je bitka za Mosul opisana kao odlučujuća u ratu protiv ISIL-a, ponovo se spekuliše o tome šta Kurdi očekuju zauzvrat, pošto već godinama učestvuju u ovoj kampanji. Je li nezavisnost i dalje vaš cilj?

Bakir: Zabrinuti smo za sigurnost zbog dolaska interno raseljenih osoba. Oni koji su živjeli pod ISIL-om dolaze s teretom. Neke su regrutovali, ali moramo razlikovati prave raseljene osobe od onih koji dolaze prerušeni u raseljene osobe. Potreban nam je kvalitetan sistem provjere kako bi se poštovala međunarodna i ljudska prava, kako žene i djeca ne bi postali žrtve.

Imamo ulog u Mosulu. Mosul je važan i direktno utječe na Erbil i Dohuk i cijeli KRG, kad je riječ o sigurnosti, ekonomiji, društvu i zbog toga moramo biti tamo.

Stoga nam je drago da naše Pešmerge učestvuju u ovoj bici, ali ono što nam treba jesu sigurnost i prosperitet. S druge strane, treba nam jasno razumijevanja onoga što će se događati u Mosulu u danima nakon odlaska ISIL-a i kako će izgledati vlasti Mosula poslije ISIL-a.

Također, potrebno je da se Erbil i Bagdad razumiju kad je riječ o međusobnim odnosima. Moramo stvoriti okvir zasnovan na stvarnim dešavanjima na terenu i potreban nam je dijalog kako bismo prekinuli tenzije i riješili dosad nagomilane probleme.

Zbog toga je predsjednik KRG-a Masoud Barzani bio u Bagdadu krajem septembra. Razgovarali su o potrebi formiranja zajedničkog komiteta koji bi razmatrao buduće odnose Erbila i Bagdada.

Otvoreno je razgovarano o pitanju prava na samoopredjeljenje i budućnosti Erbila te vezi s Bagdadom. Dogovoren je ponovni susret i novi dijalog o situaciji, kako bi se razgovaralo o mogućnostima i o tome šta možemo uraditi da izbjegnemo probleme. Tako da je nezavisnost i dalje “na stolu”.

Izvor: Al Jazeera