Kurdi najavljuju referendum o nezavisnosti

Predsjednik iračke autonomne regije Kurdistan najavljuje da će raspisati referendum o nezavisnosti kad završi borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Prošle je godine dugoplanirano izjašnjavanje odgođeno, upravo zbog ratnog stanja. 

Pešmerge igraju veliku ulogu u borbi protiv grupe ISIL. Kurdske snage preuzele su kontrolu nad više teritorija nego iračka vojska i šiitske paravojne snage zajedno.

Taj uspjeh ponovo je rasplamsao kurdske planove za nezavisnost. Predsjednik regiona rekao je da će ranije odgođeni referendum ipak biti održan.

Masoud Barzani, predsjednik iračke regije Kurdistan, kazao je: “Ne mogu vam reći tačno vrijeme, ali uvjeravam vas da će se nezavisnost Kurdistana dogoditi”.

Barzani je to rekao u govoru u Washingtonu, nakon razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Sjedinjene Američke Države protive se kurdskoj nezavisnosti, kao i Turska. Ankara se boji da bi irački Kurdi mogli da inspiriraju Kurde u Turskoj da traže isto.

To onda traženje nezavisnosti pretvara u regionalno pitanje.

Referendum na čekanju

Barzani je planove za referendum stavio na čekanje ranije ove godine, a tokom prve posjete iračkog premijera Haidera al-Abadija kurdskoj pokrajini, od kad je na dužnosti, razgovaralo se o koordinaciji.

“Naša posjeta Erbilu danas je radi saradnje i koordinacije zajedničkih planova za oslobođenje naroda ovog područja”, kazao je Abadi. 

“Odlučili smo osnovati zajednički odbor vojnih i sigurnosnih stručnjaka, kako bismo odlučili kako možemo djelovati”, dodao je Barzani.

Stvar kompliciraju područja na kojima su Pešmerge protjerale ISIL i nad kojima su zadržale kontrolu.

Kirkuk je, naprimjer, jedno od spornih područja. Mnogi strahuju za Pešmerge i da više neće moći da ga vrate.

Barzani tvrdi, da će bilo kakav pomak prema nezavisnosti biti miran.

“Vjerujem da je to proces koji će trajati. Neće se zaustavljati niti će biti odustajanja. Neću ulaziti u detalje, ali želim naglasiti da se neće rješavati nasilnim putem i ubijanjem. Želimo to mirno i kroz dijalog”, kaže Barzani.

Kurdski region napredovao je nakon američke okupacije Iraka 2003, a otkriće velikih naftnih rezervi privuklo je milijarde dolara investicija.

Kurdi sada žele da izvuku maksimum od novca koji stiže u regiju i da ostvare dugogodišnji san o samoodređenju.

Izvor: Al Jazeera