Kurdi odbacili zahtjev Turske da se povuku

Turske zahtijevala da se Kurdi povuku sa položaja u blizini granice na sjeveru Sirije (AP)

Sirijski Kurdi odbacili su danas zahtjeve Turske da se povuku sa položaja u blizini granice na sjeveru Sirije koje je turska vojska granatirala drugi dan za redom.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim rekao je da Turska nema prava da se miješa u unutrašnja pitanja Sirije, prenosi Reuters.

Muslim je također kazao da su pripadnici Kurda aviobazu koju su granatirali turski vojnici osvojili od “terorističke organizacije” Nusra front.

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je jučer da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na sjeveru Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

Drugi dan granatiranja

“Osvetit ćemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)”, rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, prenijela je televizija Haber.

“YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti”, dodao je turski premijer.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva (PYD), a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PYD, 2012.

Turska vojska je i danas, drugi dan zaredom, granatirala položaje kurdskih boraca na sjeveru Sirije, pri čemu su poginula dvojica boraca, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Agencije