Kurdi optužuju tursku Vladu zbog ISIL-a

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sve su bliže gradu Kobaniju na sirijsko-turskoj granici. Kurdi pak optužuju tursku Vladu da ih nije zaštitila te da im ne dopušta da se bore.

Grupa napreduje iz tri pravca prema gradu Kobaniju, na granici s Turskom. Vojska je dovukla pojačanje nakon što su stotine Kurda krenule prema Kobaniju u znak protesta jer Turska, kažu, ne čini dovoljno da zaustavi ISIL.

“ISIL bombardira naše ljude, što je nepravda koju Bog ne prihvata. Nećemo žaliti svoju krv za Kobani. Svi Kurdi su jedno, ali nam turska Vlada ne želi dopustiti da se borimo. Oni na taj način pomažu ISIL-u i žele da Kobani padne”, kaže jedan od njih.

Na tom putu Kurdi pjevaju patriotske pjesme.

Veza s politikom

“Prisustvo ISIL-a ima veze s politikom Vlade. Da Vlada nije otvorila granice za borce i osigurala municiju, ISIL nikada ne bi došao ovako blizu. Ako se nešto loše dogodi Kobaniju, pretvorit ćemo Tursku u pakao. Vlada mora prestati s prljavom politikom i dopustiti da se borimo protiv ISIL-a”, kažu oni.

Samo stotinjak kilometara dalje Sjedinjene Američke Države ulažu napore da se oformi koalicija unutar Sirije za borbu protiv ISIL-a. Rečeno je da će koalicija uključivati Slobodnu sirijsku vojsku, sirijske kršćane i skupine kurdske manjine. Kada smo pitali podrazumijeva li to obuku i naoružavanje boraca, ovo je bio odgovor: 

“Nadam se da će naoružavanje provjerenih grupa biti veoma brzo i nadam se da možemo ubrzati dan kada ćemo ime Bashara Al-Assada koristiti u prošlom vremenu”, odgovorio je Adam Kinzinger, američki kongresmen.

Najsnažnije grupe na terenu, poput Ahraru Shama, Islamskog fronta i grupa bliskih Al-Kaidi, poput Fronta Al-Nusra, nisu dobrodošle. Američka vlada se želi fokusirati na grupe koje smatraju umjerenim, ali je sporna njihova snaga da se suprotstave ISIL-u.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera