Kurdi podijeljeni između centara moći

Rat u Siriji i trenutačna kriza u Iraku prekrojili su granice tih država, pa u novoj političkoj stvarnosti etnički Kurdi pod svojom kontrolom drže sjeveroistok Sirije i sjeverozapad Iraka.

Rijeka Tigris čini prirodnu granicu između Iraka i Sirije, dviju država koje se suočavaju s raspadom, a dio sjeverozapadnog Iraka pod kontrolom je kurdskih regionalnih vlasti, koje teže otcjepljenju. No, to je i politička linija razdvajanja, jer su Kurdi podijeljeni između rivalskih središta moći.

Sjeveroistočnim dijelom Sirije upravlja Partija demokratske unije, što je zapravo ogranak Radničke partije Kurdistana.

“Kurdi već dugo smatraju da granica prolazi kroz njihovu domovinu, odnosno Veliki Kurdistan, kako ga većina njih zove. Prošla su desetljeća i donijela nove okolnosti. S obje strane granice de facto leže autonomne kurdske regije”, javlja Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr s graničnog prijelaza Peshabour.

Rivalske grupe

No, tim regijama upravljaju rivalske grupe, koje ne surađuju, nego jedni druge okrivljuju za zabranu kretanja ljudi, pa se čini da se sav promet odvija u jednom smjeru.

“Ne postoji humanitarni konvoj namijenjen sirijskim Kurdima. Ljudi tamo stradaju zbog rata s naoružanom grupom Islamska država. Ovaj prijelaz je jedini izlaz, a Partija demokratske unije ne dopušta ljudima da odu”, ukazuje Novin Harsan, sirijska Kurtkinja.

Peshabour je jedan od dva granična prijelaza koji spaja kurdske regije u Iraku i Siriji, dok je drugi zatvoren otkad su kurdske oružane snage Peshmerge zauzele pozicije koje je iračka vojska napustila nakon sunitske ofenzive u lipnju.

“Partija demokratske unije ljudima ne dopušta da prijeđu. Pokušavao sam razgovarati s njima o humanitarnoj situaciji. Rekli su da im je to zapovijed. Nisu rekli od koga”, navodi Shawket Berbihery, direktor graničnog prijelaza Peshabour.

Nema jedinstva

Sirijska kurdska partija protivi se otcjepljenju od Sirije te se suočava i s optužbama za suradnju sa Vladom Sirije u zamjenu za veći stupanj autonomije. Među Kurdima ne vlada jedinstvo.

“Kurdistan je podijeljen između četiri različite države, a u svakoj od njih je drugačija situacija. Ne tražimo da sve te teritorije postanu dio naše države”, kaže Hamid Ahmed iz kurdske Vlade.

Ipak, irački Kurdi kontroliraju izolirani teritorij. Sa susjednom Turskom imaju dobre odnose, ali i Turska, baš kao i Iran i Sirija, zagovara cjelovitost Iraka.

Sve ove regionalne rivalske države imaju saveznike među Kurdima, pa je riječ o složenoj mreži saveza, koji nadilaze državne granice u regiji čija se nova mapa upravo stvara.

Izvor: Al Jazeera