Kurdi poručili Malikiju da podnese ostavku

Maliki je rekao da će pobunjeničke grupe i njihovi 'domaćini' izgubiti, jer nisu primjer pružanja patriotskog partnerstva (AP)

Glasnogovornik Masouda Barzanija, lidera iračke autonomne kurdske regije, izjavio je u četvrtak da je premijer Iraka Nouri al-Maliki “postao histeričan” i da treba podnijeti ostavku, nakon što je optužio Kurde u sjevernom autonomnom kurdskom području da pružaju utočište pobunjenicima.

Maliki “je postao histeričan i izgubio je ravnotežu”, navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Predsjedništva na engleskom jeziku, prenosi Tanjug agenciju AFP.

U priopćenju se dalje navodi da se premijer Iraka treba ispričati iračkom narodu i podnijeti ostavku.

Maliki: Ne možemo šutjeti

Maliki je optužio u srijedu Kurde u sjevernom autonomnom kurdskom području da pružaju utočište pobunjenicima u ofanzivi tijekom koje su zauzeti veliki dijelovi teritorija na sjeveru i zapadu Iraka u posljednjih mjesec dana.

“Iskreno, ne možemo šutjeti zbog ovoga i ne možemo šutjeti da Arbil bude stožer za Daesh, Baas i Al-Kaidine terorističke operacije”, rekao je Maliki u televizijskom obraćanju, prenijela je agencija AFP.

Daesh je bivši arapski akronim za pobunjeničku grupu Islamska država, protiv koje se kurdske snage bore na sjeveru Iraka, dok je Baas zabranjena stranka svrgnutog i ubijenog Saddama Husseina, čiji režim je ubio desetke tisuća Kurda.

“Oni [pobunjeničke grupe] će izgubiti i njihovi ‘domaćini’ će, također, izgubiti, jer nisu primjer pružanja patriotskog partnerstva”, primijetio je Maliki.

Iako podrška kurdskih stranaka u Parlamentu nije neophodna za formiranje iračke vlade, Kurdi su od ključnog značaja za održavanje ujedinjenog fronta protiv sunitskih pobunjenika.

IAEA: Oteti nuklearni materijal nije opasan

Nuklearna agencija Ujedinjenih naroda objavila je u četvrtak da nuklearni materijal, koji je služio za znanstveno istraživanje na sveučilištu u Iraku, a oteli su ga pobunjenici, nije opasan kako se isprva mislilo.

Irak je u pismu od 8. srpnja obavijestio UN da su “terorističke skupine” otele nuklearni materijal koji je služio za znanstveno istraživanje na sveučilištu na sjeveru zemlje, prenosi Hina.

IAEA “je upoznata s iračkom obavijesti i nastoji dobiti dodatne informacije”, objavila je glasnogovornica IAEA-e Gill Tudor.

“Na temelju prvih informacija, vjerujemo da je riječ o materijalu koji nije dovoljno obogaćen da bi bio prijetnja sigurnosti”, rekla je.

Irak je u pismu UN-u tražio pomoć “radi otklanjanja prijetnje da taj materijal upotrijebe teroristi u Iraku ili inozemstvu”.

Uranijevi spojevi na sveučilištu

Gotovo 40 kilograma uranijevih spojeva čuvano je na mosulskom sveučilištu, napisao je UN-ovu glavnom tajniku Banu Ki-moonu irački veleposlanik pri UN-u Mohamed Ali Alhakim.

“Terorističke skupine otele su nuklearni materijal na lokacijama koje više nisu pod nadzorom iračke države”, napisao je Alhakim u pismu koje je u Reuters nabavio u srijedu.

Taj materijal “može se upotrijebiti u proizvodnji oružja za masovno uništavanje” i mogao bi biti prokrijumčaren izvan Iraka, upozorio je Alhakim.

Jedan američki Vladin izvor upoznat s tom problematikom drži da vjerojatno nije riječ o obogaćenome uraniju, te da bi taj materijal bilo teško iskoristiti za proizvodnju oružja.

Izvor: Agencije