Kurdi prijete ako Turska pokrene invaziju

Kurdske snage u Siriji, poznate kao Jedinice narodne zaštite, kontroliraju veći dio granice s Turskom. Međutim, moguća nova ofenziva kurdskih snaga protiv grupe Islamska država Irak i Levant u pograničnim gradovima zabrinjava Ankaru koja ne želi vidjeti jačanje kurdskih snaga na svojoj južnoj granici.

Zastave Turske i grupe ISIL udaljene su svega nekoliko metara – Jarabulus je posljednji granični prijelaz na sirijsko-turskoj granici koji je pod kontrolom ISIL-a.

Do sada je ovo bilo mirno mjesto. Ali, turski dužnosnici kažu kako to ne znači da postoji mir između Turske i ISIL-a, kojeg nazivaju “terorističkom organizacijom”.

“ISIL nije izravno zaprijetio našim trupama. Dosad nije bilo sukoba s našim snagama. ISIL je u Siriji, a mi štitimo svoju granicu”, kaže Yusuf Omran, guverner Karkamisa.

No, ISIL se priprema za ono što oni smatraju da je predstojeća ofenziva sirijskih kurdskih jedinica. Od Iraka, na istoku, do Kobanija, na zapadu, 400 kilometara tursko-sirijske granice je pod kontrolom Kurda. Taj teritorij žele spojiti s kurdskom enklavom Afrin na zapadu.

‘Teroristička organizacija’

Jedini sirijski grad koji ih sprečava je Jarabulus koji je pod kontrolom ISIL-a. To bi Kurde dovelo u sukob i s drugim oporbenim grupama u Siriji, jer bi njihove linije opskrbe s Turskom bile prekinute.

Napredovanje Kurda bi za Tursku predstavljalo prijetnju – ne samo zato što Turska podržava sirijske oporbene grupe, nego zato što i kurdske jedinice smatra “terorističkom organizacijom”.

Tursku desetljećima zabrinjavaju kurdski pokreti za nezavisnost, ne samo na svojem teritoriju, nego i u susjednim zemljama. Priča se i o mogućoj kopnenoj invaziji sjevera Sirije, kako bi se spriječilo napredovanje Kurda. Turske snage su se rasporedile na granici. A Kurdi su im zaprijetili.

“Ako Turska intervenira u Siriji, kurdske snage i sve kurdske frakcije, ali i sirijski narod će ih konfrontirati”, rekao je Aldar Khalil iz kurdske Stranke demokratske unije.

Za sada raspoređene turske snage nisu dovoljne za bilo kakvu kopnenu invaziju. Ali, dužnosnici kažu da je ta opcija i dalje na stolu.

Izvor: Al Jazeera i agencije