Kurdi pripremaju ofanzivu na Mosul

Kurdske snage u Iraku počele su pripremu za ofanzivu na Mosul, grad koji je trenutno pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Napreduju prema ovom gradu, čisteći put za skori napad i prekidajući linije snabdijevanja ISIL-a.

Prve linije fronta u sjeverozapadnom Iraku su pomjerene.

Kurdski borci, uz podršku zračnih napada koalicije, napreduju prema jugu. Približavaju se gradu Mosulu, uporištu grupe ISIL.

Borci Pešmerge kažu da je ISIL, zbog njihovog napredovanja, prisiljen da se povuče iz brojnih sela.

Život bez osnovnih potrepština

Sedam mjeseci stanovnici sela oko Mosula živjeli su pod vlašću ISIL-a. Mnogi govore da su konačno slobodni.

Opisuju kako nisu imali ni osnovnih potrepština, koje su sada počeli dobijati.

Stanovnici Aski su Arapi. Poriču da su podržavali ISIL.

Kažu da su im naoružani borci, mnogi od njih stranci, otimali gorivo i nametali svoje tumačenje islama.

Pušenje je bilo zabranjeno, pričaju jedni. Žene su se morale pokriti i ostajati kod kuće, dodaju drugi.

ISIL nije daleko od sela koje je posjetila Al Jazeera, ali su borci Pešmerge uspjeli zauzeti uzvišenja zapadno od Mosula.

Odsječena linija snabdijevanja

“Nalazimo se dvadeset kilometara od centra grada Mosula. Ova vojna operacija dio je priprema za napad na uporište ISIL-a. Snage Pešmerga na ovaj način uspjele su ograničiti kretanje boraca te oružane grupe u sjeverozapadnom Iraku”, izvještava Zeina Khodr, reporterka Al Jazeere.

Glavna linija snabdijevanja između Mosula i baze ISIL-a u gradu Tel Afaru sada je odsječena. Cilj je izvršiti pritisak na grupu i spriječiti dolazak pojačanja sa druge strane granice, iz Sirije.

 „Naše snage su na uzvišenju. Odsjekli smo im glavnu liniju snabdijevanja. Rijeka Tigris sada je prirodna granica između nas i terorista”, ističe Teymoor Salar, general Pešmergi.

Rijeka teče kroz Mosul, najveći urbani centar pod kontrolom ISIL-a. Zapovjednici koalicije kažu da bi ofanziva za njegovo zauzimanje mogla početi za nekoliko mjeseci.

Mosul nije samo urbani centar, nego i mjesto na kojem je ISIL proglasio svoj kalifat – što ga čini gradom koji ta grupa ne može priuštiti da izgubi.

Izvor: Al Jazeera