Kurdi prokopali kanal dug 1.150 kilometara

Vlasti iračkog regiona Kurdistan, čije je sjedište u Erbilu, prokopale su kanal koji se proteže od grada Rabije na iračko-sirijskoj granici do Hanakina na iračko-iranskoj granici.

Vlada Kurdistana tvrdi da je kanal prokopan radi sigurnosnih razloga. Međutim, centralne vlasti u Bagdadu strahuju da je riječ o ucrtavanju novih granica.

Selo Nasr kod Mosula kontrolira grupa ISIL. Samo 300 metara od sela stacionirane su snage iračke vojske i šitske milicije pod nazivom Narodna mobilizacija. A s druge strane, s udaljenosti od dva kilometra posmatraju ih kurdske Pešmerge.

Loša koordinacija Erbila i Bagdada usporila je napredak u borbi protiv grupe ISIL.

„Kanal razdvaja iračku regiju Kurdistan i područje koje pripada federalnoj vladi u Bagdadu. Iako je ISIL zajednički neprijatelj objema stranama, Pešmergama nije dozvoljeno da se bore s druge strane kanala, javlja reporter Salam Hindawi.

Kanal je dug 1.150 kilometara. Bagdad strahuje kako je Kurdima cilj iscrtavanje novih granica regije Kurdistan. Iako je Bagdad još prije tri mjeseca najavio osvajanje sela Nasr, još ga drži ISIL.

To je samo jedno od područja na kojima Pešmerge sa sigurne udaljenosti posmatraju borbe ISIL-a i iračke vojske.

“Zajedno“ protiv ISIL-a

“Nismo se uključivali u borbe u selu Nasr. Tako smo se dogovorili s iračkom vojskom i američkim snagama. Opseg i  polje našeg djelovanja su jasni, i svaka izmjena u tom smislu zahtijeva odluku političkog vrha” , kazao je Zaryan Sheikh Wasany, komandant Pešmergi.

A neslaganja strana koje se bore protiv grupe ISIL vidljiva su i u području Mahmur južno od Mosula koje kontroliraju milicije sastavljene od pripadnika sunitskih plemena. Iako se na nekim frontovima bore na strani iračke vojske i Narodne mobilizacije, kažu da ih ne žele.

“Snage sunitskih plemena su najprikladnije za ovo područje jer su svi njihovi pripadnici sa ovih prostora. Nema stranaca. I kada bi došao neko sa strane, lokalno civilno stanovništvo bi prepoznalo da je stranac“, rekao je Nazhan al- Luhaibi, komandant sunitskih milicija.

No, ni tu nije kraj paradoksima. Kontrolni punktovi iračke vojske na liniji razgraničenja nisu pod kontrolom iračkih, nego kurdskih snaga. Njeni pripadnici u regiju Kurdistan mogu ući tek nakon što ih Pešmerge detaljno pretresu.

Selo Nasr je samo jedan pokazatelj podjela i kompleksne situacije u Iraku.

Izvor: Al Jazeera