Kurdi u Afrinu opkoljeni sa tri strane

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u julu 2012. bez sukoba su prepustile kurdskim borcima kontrolu u Afrinu (Reuters)

Borci Slobodne sirijske vojske, koji se u istočnom dijelu regije Afrin bore uz podršku turske vojske, spojili su se s jedinicama koje se bore na zapadu, nakon što su osvojili još sedam sela u okviru operacije Maslinova grana, saopćili su izvori za Al Jazeeru.

Na taj način grad Afrin je opkoljen sa tri strane.

Glasnogovornik Slobodne sirijske vojske (FSA) pukovnik Mohammed Hamadeen kazao je za Al Jazeeru da se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) u Afrinu nalaze u stanju potpunog rasula. Dodao je da je većina komandnog kadra i boraca pobjegla nakon što su zapalili glavna uporišta i uništili dokumente i tajne spise u štabovima i zatvorima u tom gradu.

Hamadeen je kazao kako očekuje da će grad biti osvojen u narednih nekoliko sati.

Erdogan: Ulazak u centar Afrina pitanje momenta

Dopisnik Al Jazeere je javio da su jedinice FSA-a osvojile centralni zatvor koji se nalazi u zapadnom dijelu Afrina, nakon borbi s Jedinicama narodne zaštite.

Agencija Anadolija je izvijestila da je informaciju o susretu jedinca na sjeveru Afrina potvrdio Generalštab Vojske Turske.

Turska agencija je navela da je u dosadašnjem toku operacije Maslinova grana osvojeno ukupno 268 tačaka, od toga 224 sela i 44 strateških tačaka.

U međuvremenu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u turskom gradu Mardinu kako turska vojska svakog momenta može ući u centar Afrina.

Kazao je kako turska vojska svakog momenta može ući u centar Afrina.

“Pitanje je momenta. Ostalo je još malo do ulaska u Afrin. Svakog momenta vam možemo saopćiti tu radosnu vijest”, rekao je Erdogan.

Zračne i kopnene operacije

Turska i Slobodna sirijska vojska, opozicijska grupa koju podržava Ankara, prošlog mjeseca pokrenule su zračne i kopnene operacije u Afrinu kako bi potisnule kurdske borce koje podržava SAD i stvorile tampon-zonu na svojoj južnoj granici.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u julu 2012. bez sukoba su prepustile kurdskim borcima kontrolu u Afrinu.

To je postao jedan od glavnih centara te organizacije.

Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, a obje grupe proglasila je “terorističkim organizacijama”.

U višedecenijskoj borbi PKK-a protiv turske države poginuli su deseci hiljada osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije