Oglasi

Kurdi u borbi protiv Assada

Dopisnik Al Jazeere izvještava o kurdskoj manjini koja sada uči lekcije od svojih iračkih susjeda.

Kurdska manjina igra aktivnu ulogu u akciji protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Mnogi od njih traže prava koja su im godinama uskraćivana. Kako izvještava dopisnik Al Jazeere Omar Al-Saleh, sada uče lekcije od svojih iračkih susjeda.

Ahmed Meraai je sirijski Kurd. Prije sedam mjeseci napustio je Qamishly na sjeveroistoku Sirije zbog posla u kurdskoj regiji na sjeveru Iraka. Želi da u novoj Siriji njegova prava, kao Kurda, budu priznata.

"Kurdi bi trebali imati vlastitu federalnu regiju u Siriji, poput Iračkog Kurdistana. Želimo da nam vrate prava i da budemo priznati kao narod", kaže Meraai.

Irak sjajan primjer

Mnogi Kurdi u susjednim državama smatraju kurdsku regiju u Iraku sjajnim primjerom. Ova poluautonomna teritorija, bogata prirodnim resursima, brzo se razvija. Također, ima svoju upravu i snage sigurnosti. 

"Događaji u Siriji potiču sirijske Kurde na razmišljanje o vlastitoj autonomnoj regiji na sjeveru zemlje. A, lideri iračkih Kurda pomažu svojim sirijskim kolegama, u političkom i ekonomskom smislu, u ostvarivanju svog cilja", izvještava Saleh iz Erbila. 

Predsjednik kurdske regije u Iraku, Massoud Bar'zani, priznaje da obučavaju sirijske Kurde kako bi mogli sami upravljati budućom regijom.

Također, ohrabruje različite struje među sirijskim Kurdima da se ujedine kako bi ostvarile svoja prava. Vrhovno kurdsko vijeće formirano je u julu prošle godine, ali nepovjerenje među njegovim članovima i dalje je duboko.

Od povlačenja državne vojske Stranka demokratskog jedinstva kontroliše nekoliko sirijskih gradova. Ima svoje punktove i borce.

Protivnici stranke tvrde da je ova grupa ogranak turske Kurdske radničke partije i da su saveznici sirijskog režima.

Mohamed Rasho iz Stranke demokratskog jedinstva kaže: 

"Sve su to laži. Mnogo smo propatili pod ovim režimom. Nadamo se da ćemo jednom osnovati "veliki Kurdistan", ali za sada smo fokusirani na izgradnju demokratskog pluralističkog društva. Stranka želi demokratsku samoupravu u našim područjima."

Ostaviti razlike po strani

Ostale grupe, poput Kurdskog nacionalnog vijeća, krovne organizacije deset stranaka i političara, poručuje da bi Kurdi trebali ostaviti razlike po strani i iskoristiti ovu historijsku priliku.

Shelal Gdo iz kurdskog Nacionalnog vijeća govori: 

"Budućnost kurdskog naroda bit će u opasnosti ako stranke ne budu organizirane i ujedinjene. Pred nama je jedinstvena, historijska prilika da steknemo svoja prava. Ako je ne iskoristimo, decenijama nećemo dobiti novu priliku."

Više od 30 miliona Kurda živi u Iraku, Turskoj, Iranu i Siriji. Neki od njih možda će prihvatiti ideju o federalnoj regiji, ali većina nikad neće odustati od težnji za formiranjem "velikog Kurdistana".

Izvor: Al Jazeera