Kurdi u Turskoj strahuju od napada ISIL-a

Kurdska zajednica u Turskoj bijesna je nakon samoubilačkog napada grupe Islamska država Irak i Levant u ponedjeljak u Surucu.

Smatraju kako vlasti nisu učinile dovoljno da ih zaštite, javlja Mohammed Jamjoom, novinar Al Jazeere.

Najviše su zabrinuti oni koji žive u području uz granicu sa Sirijom. Stočar Idris Aslan, kaže kako nema drugih želja osim da vodi skroman život na selu. Volio bi kad bi mogao hraniti svoju stoku, a ne brinuti za vlastitu sigurnosti.

“Nekad smo bili bezbrižni, dobro smo spavali. Od kako je počeo rat u Siriji, posebno od bitke za Kobani, to više nije tako”, rekao je on.

Aslan sada stalno brine za sigurnost svoje žene i petero djece.

Napad u Surucu

“ISIL granicu vrlo jednostavno može preći i pješice”, kazao je on.

Svjedok je da se to već događalo, a vjeruje da se može i ponoviti.

“Ne izgleda kao da u ovom mjestu vlada napetost, ali sigurnosne prijetnje najviše se osjete u seocima duž porozne tursko-sirijske granice”, javlja Jamjoom.

Aslanovo selo leži na turskoj strani, nasuprot sirijskom gradu Kobaniju. Prošle godine gledali su žestoke bitke između ISIL-a i sirijskih Kurda.

“Gledali smo to. I dalje nas je strah, jer vojska ne hapsi pripadnike ISIL-a”, rekao je Aslan.

Nedaleko od tog sela, u turskom gradu Surucu, bombaš samoubica u ponedjeljak je usmrtio 32 osobe. Nakon toga dodatno su pogoršani ionako napeti odnosi između turske Vlade i Kurda. Brojni Kurdi optužuju vlasti da nisu učinile dovoljno kako bi ih zaštitile od ISIL-a. Vlada te navode odbacuje.

Živjeti običnim životom

“Nije istina da naša Vlada podržava ISIL. Turska Vlada bori se protiv ISIL-a, jer je on najveća prijetnja”, kazao je Bulent Arinc, zamjenik turskog premijera.

Sve je veći strah da slabašno primirje, između turske države i zabranjene Kurdske radničke partije, neće potrajati. Oružano krilo PKK-a preuzelo je odgovornost za ubistvo dvojice turskih policajaca, koje su optužili za saradnju s ISIL-om.

Idris Aslan se već umorio od svega. Njegova realnost mnogo je bliža nasilju u Siriji, nego sastancima sigurnosnih agencija u Ankari. Čeka da se haos i sukobi okončaju. Sve što želi je živjeti običnim životom, za koji vjeruje da on i njegova porodica zaslužuju.

Izvor: Al Jazeera