Kurdi zauzeli dio teritorije od ISIL-a

Pešmerge su ranije tokom dana najavili da su zauzeli nekoliko sela i da su potisnuli pripadnike ISIL-a (EPA)

Kurdski borci, uz pomoć međunarodne koalicije koju vode Sjedinjene Američke Države, zauzeli su stotinjak kilometara kvadratnih teritorije od pripadnika Islamske države Irak i Levant, rekao je jedan dužnosnik Pentagona.

Više od 60 zračnih napada posljednjih dana omogućili su kurdskim vojnicima zauzimanje stotinjak kilometara kvadratnih terena blizu Sinjara, na sjeverozapadu zemlje, blizu sirijske granice, rekao je general James Terry.

Kretanje planinskim putem

Al Jazeerina reporterka, Sue Turton, izvjestila je iz Iraka o događanjima na ratištu.

„Pešmerge preuzimaju  gradove i sela koja su pod kontrolom ISIL-a. Kazali su da se kreću planinskim putem pored Tal Afara, koji je ključna vojna baza ISIL-a“, izvjestila je Turton.

Dodala je da su pripadnici Pešmergi govorili kako nemaju više municije i da je s obzirom na okolosti, ovo veliko dostignuće.

„Sada se postavlja pitanje gdje su otišli pripadnici ISIL-a, da li su svi mrtvi ili čekaju priliku da započnu protunapad“, zaključila je Turton. 

Pešmerge su ranije tokom dana najavili da su zauzeli nekoliko sela i da su potisnuli pripadnike ISIL-a.

Grad Sinjar je u rukama organizacije ISIL, grupe koja je zauzela velika područja Iraka od pokretanje ofanzive u junu 2014. godine.

SAD i njihovi saveznici izveli su u posljednja tri dana 61 zračni napad na položaje grupe ISIL u Iraku, navodi se u izjavi združenih namjenskih snaga.

U saopćenju stoji i da je vojna koalicija pod vodstvom SAD-a također izvela šest zračnih napada protiv naoružanih grupa u Siriji.

Zadatak ofanzive, koju su u ponedjeljak pokrenule Pešmerge, je da probiju opsadu Mont Sinjara i zauzmu istoimeni grad, smješten između Mosula, drugog po veličini grada Iraka u rukama ISIL-a i sirijske granice.

Izvor: Al Jazeera i agencije