Kurdistan će poštovati odluku o zabrani secesije

Vrijeme za početak nacionalnog dijaloga između Erbila i Bagdada, kako bi se riješile sve nesuglasice (EPA)

Regionalna vlada iračkog Kurdistana saopćila je u utorak da će poštovati odluku Saveznog suda koji je zabranio otcjepljenje tog regiona od Iraka.

“Vjerujemo da ova odluka mora postati osnova za početak sveobuhvatnog nacionalnog dijaloga između Erbila i Bagdada kako bi se riješile sve nesuglasice”, navedeno je u saopćenju Iračke Kurdistanske vlade, prenosi Reuters.

Irački Vrhovni savezni sud presudio je 6. novembra da nijedan region niti pokrajina ne može proglasiti odvajanje od Iraka, reagirajući na kurdski referendum o nezavisnosti, objavio je glasnogovornik ovog suda.

Presuda je odgovor na zahtjev Vlade da se stavi tačka na bilo kakvu “pogrešnu interpretaciju” Ustava i da se potvrdi jedinstvo Iraka.

Sukob zbog referenduma

Reuters je naveo da je ovaj sud odgovoran za rješavanje sporova između centralne vlade u Bagdadu i regiona, uključujući Kurdistan.

Bagdad i Erbil sukobili su se zbog referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra u Kurdistanu i spornim područjima.

Većina Kurda (92 posto) podržala je nezavisnost na referendumu, koji je Bagdad osudio kao nezakonit.

Nakon referenduma, Bagdad je nametnuo Kurdistanu zabranu međunarodnih letova te poslao Vladine snage i provladinu miliciju da zauzme područja izvan regije na koja Kurdi polažu prava od 2014. godine, što je rezultiralo sukobima između snaga povezanih s Bagdadom i kurdskih Pešmerga.

Izvor: Agencije