Kurdistan: Novi bataljoni protiv ISIL-a

U iračkoj autonomnoj regiji Kurdistanu, ministarstvo zaduženo za vojne jedinice Pešmerge, formiralo je tri bataljona koja će sačinjavati pripadnici kurdske zajednice Kakai.

Bit će raspoređeni u nekoliko sela južno od Kirkuka. To će za njih biti priprema za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Vlada Kurdistana nastoji učvrstiti svoj utjecaj na područjima gdje živi zajednica Kakai i spriječiti ih da se priključe provladinim jedinicama.

 „Formiran je jedan bataljon pripadnika zajednice Kakai po naredbi predsjednika regije. Vojnici su prošli svu neophodnu obuku. Naoružani smo jednako dobro kao i ostale jedinice. Odani smo Kurdistanu, a naš vrhovni zapovjednik je predsjednik regije”, kazao je komandant bataljona Marwan Hawari.

Prisiljeni uzeti oružje

Kakai su etnički kurdi, ali slijede predislamsku religiju i tradiciju. Vjeruju u reinkarnaciju.

Poput Jezida, veoma su zatvorena i tajnovita zajednica. Naseljavaju područja između Tikrita i Kirkuka.

Nevladina organizacija Minority Rights Group procjenjuje da ih 200.000 živi u Iraku. Brojni su lojalni kurdskoj Vladi u Kirkuku i ne žele biti pod kontrolom prošiitske Vlade u Bagdadu.

„Mi Kurdi imamo svoju Vladu, Parlament i Ustav. Ne želimo se priključivati nikakvim plaćenicima niti paravojnim organizacijama. Imamo povjerenje u vladu Kurdistana. Ovo područje pripada Kirkuku, koji je srce Kurdistana”, zaključio je stanovnik sela Shaliyar.

Članovi zajednice Kakai poznati su po svojim pacifističkim uvjerenjima. Međutim, sada kažu da su prisiljeni uzeti oružje u ruke kako bi se odbranili od ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera