Kurdski borci pripremaju novu ofanzivu

Na sjeveru Iraka kurdski borci rasporedili su nove snage na ključnim pozicijama. Prethodnih dana su ostvarili napredak, ali njihov cilj je zauzimanje Mosula i potpuno protjerivanje grupe Islamska država iz tog područja.

Samo sedam dana nakon što su borci Pešmerge zauzeli branu u Mosulu pripremaju se za novu ofenzivu protiv grupe Islamska država.

“Vratili smo kontrolu nad većinom teritorija. Neka područja su još izvan naše kontrole, ali ćemo ih, ako Bog da, veoma brzo zauzeti”, rekao je pukovnik Nuri Ziyadat, zapovjednik Pešmergi u Zumaru.

Nakon gubitka teritorija, kurdski borci su uspjeli konsolidirati snage. Od velike im je pomoći zračna podrška koju im pružaju irački i američki borbeni avioni. Ovo područje je strateški bitno zbog polja bogatih naftom, a kontrola nad njima je cilj svih strana.

Proširenje operacija

“Naše snage nisu bile ovdje kada je počeo napad grupe Islamska država na ovo naftno polje. Tu su bile slabo opremljene snage koje su radile na osiguranju područja. Uspjeli smo vratiti kontrolu i trenutačno radimo na proširenju operacija”, kaže zapovjednik Pešmergi Mussa Youniss.

Pripadnici grupe Islamska država prije više od mjesec dana proglasili su kalifat, koji se prostire na dijelovima Iraka i Sirije.

Svoje djelovanje ne ograničavaju samo na borbena djelovanja, već su počeli izvoziti naftu, što im omogućava financiranje aktivnosti na terenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije