Kurdski PYD nije pozvan na pregovore o Siriji

Mevlut Cavusoglu istakao kako i sirijska opozicija ima isti stav u vezi s pitanjem PYD-a (EPA)

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius tvrdi da mu je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura kazao da kurdskoj oružanoj grupi PYD, ogranku Radničke partije Kurdistana (PKK), nije poslao pozivnicu za mirovne pregovore u Ženevi o sirijskoj krizi.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je ranije izjavio da će Turska bojkotirati pregovore u Ženevi ako na te pregovore bude pozvana i organizacija PYD, prenosi Anadolija

Fabius je u intervjuu za radio France Culture istakao da je UN poslao pozivnice učesnicima predstojećih mirovnih pregovora o Siriji, koji će početi 29. januara u Ženevi, a da nije poslana pozivnica grupi PYD koja je sirijski ogranak organizacije PKK.

Dodao je da će opozicijsku delegaciju predvoditi predstavnici sirijske opozicije čije je sjedište u Rijadu, ali da je moguće da se pojave i predstavnici nekih drugih grupa.

Turska, kao jedan od posrednika u pregovorima, od početka najava mirovnih pregovora u Ženevi oštro se protivila eventualnom učešću grupe PYD.

“Naravno da ćemo bojkotirati pregovore. To je sigurno. Mogu ići nekud drugo i pregovarati, to je nešto drugo. Ali, ne mogu zauzeti mjesto u delegaciji tokom mirovnih pregovara. U ovim pregovorima ne mogu učestvovati terorističke organizacije. Stav Turske u vezi s ovim pitanjem je vrlo jasan”, rekao je Cavusoglu, ističući kako i sirijska opozicija ima isti stav u vezi s ovim pitanjem”, poručio je Cavusoglu.

“To bi ugrozilo i imidž opozicije. Biti blizak s terorističkim organizacijama njima ne donosi nikakvu korist, nego im šteti”, kazao je turski ministar.

Poslane su pozivnice za pregovore između predstavnika sirijske opozicije i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji će početi u petak, 29. januara.

Politička sudbina Assada

Informaciju je potvrdila Jessy Chahine, glasnogovornica specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda Staffana de Misture.

Kazala je da će pregovori početi u petak, ali nije govorila o tome ko će biti prisutan.

Prethodni pregovori održani su u maju 2015. godine.

Tokom rata, koji je počeo u martu 2011. godine, život je izgubilo više od 250.000 Sirijaca, a više od četiri miliona je bilo primorano napustiti svoje domove i izbjeći u susjedne zemlje.

Prvi korak ka okončanju rata načinjen je 30. juna 2012. godine, ali ženevski dokument koji je bio rezultat tadašnjih pregovora nikada nije realiziran.

Nakon tih pregovora dolazi do dviju novih rundi mirovnih pregovora, koji su propali zbog neslaganja o političkoj sudbini Assada.

Izvor: Agencije