Kurdski zatvorenici okončali štrajk glađu

Oko 700 zatvorenika u Turskoj, osuđenih ili osumnjičenih da pripadaju PKK-u ili njoj bliskim organizacijama, počeli su štrajk glađu 12. septembra.

Turska, Kurdi, Štrajk glađu, Zatvorenici, Abdullah Ocalan, PKK
Zatvorenici su okončali štrajk zbog toga što ih je Ocalan pozvao da to učine [AP]

Nekoliko stotina kurdskih zatvorenika u turskim zatvorima okončali su u nedjelju štrajk glađu, koji su počeli sa zahtjevom za veća prava Kurda i premještanje vođe kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana iz zatvora u kućni pritvor, saopćila je organizacija Turska asocijacija za ljudska prava.

Predsjednik ove organizacije Ozturk Turkdogan je za AP izjavio da su zatvorenici okončali štrajk zbog toga što ih je Ocalan pozvao da to učine.

Oko 700 zatvorenika, osuđenih ili osumnjičenih da pripadaju zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) ili njoj bliskim organizacijama, počeli su štrajk glađu 12. septembra, zahtijevajući da Ocalan bude premješten iz zatvora na otoku kod Istanbula u kućni pritvor, obrazovanje na kurdskom jeziku i pravo da se brane pred sudovima na svom jeziku.

Ocalan, vođa ekstremističke grupe PKK-a, koja već skoro tri decenije vodi oružanu borbu za stvaranje nezavisne države Kurda na jugoistoku Turske, nalazi se u zatvoru na otoku Imrali od kako je uhapšen 1999. godine.

PKK je na spisku terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije (EU).

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.