Kurti: Dijalog Beograda i Prištine je ‘mrtav’

Dijalog, prema Kurtijevim riječima nije donio napredak u odnosima Srbije i Kosova, a ni u integraciji zajednica (EPA)

Osnivač pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Albin Kurti smatra da nema razloga za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ocjenjujući da je taj proces “mrtav”.

“Pitanje je zašto da nastavimo propali proces, neuspjeli model? Sarađivaćemo sa Briselom, Berlinom i Washingtonom da pokrenemo dijalog sa njima o odnosima Kosova i Srbije”, rekao je on u intervjuu za list Jeta ne Kosove odgovarajući na pitanje da li će ako postane premijer nastaviti dijalog. 

To znači, kako je objasnio, dijalog sa partnerima za rješavaje problema sa političkim protivnikom, a ne dijalog sa protivnicima u kojem su partneri pozicioirani kao neutralni arbitri.

Dijalog, prema njegovim riječima nije donio napredak u odnosima Srbije i Kosova, a ni u integraciji zajednica.

Beograd se treba izviniti za ratne zločine

On je rekao da je aktuelni dijalog Beograda i Prištine “asimetričan” tvrdeći da o tome ne postoji nacionalni konsenzus o tome na Kosovu.

“Zbog ovog dijaloga bez principa, međunarodni zvaničnici ne traže od Srbije da prizna Kosovo. A za uspostavljanje normalnih odnosa, Srbija treba da prizna Kosovo”, rekao je on.

Beograd također, smatra Kurti, treba i da se izvini za ratne zločine i isplati odštetu kao i da vrati dokumentaciju i ukradenu imovinu.

“To su prvi koraci ka mogućoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i oni mogu da se ostvare uz pomoć i na insistiranje Washingtona, Berlina i Brisela”, zaključio je Kurti.

Izvor: Agencije