Kurti: Ne može vlada Kosova zavisiti od Srpske liste

Kurti je uvjeren da pravo da formira novu vladu pripada pokretu 'Samoopredjeljenje' (Reuters)

Kandidat za premijera Kosova iz pokreta “Samoopredjeljenje” Albin Kurti izjavio je da nova vlada ne može zavisiti od Srpske liste, “jer bi u tom slučaju ta vlada imala dva glavna grada – i Prištinu i Beograd”.

U slučaju da prvorangirana koalicija s Ramushom Haradinajem kao kandidatom za premijera formira vladu glasovi srpskih zastupnika neophodni su.

“Oni ne mogu formirati vladu jer nemaju dovoljan broj glasova, a, drugo, ako žele formirati vladu sa Srpskom listom, odnosno s [predsjednikom Srbije Aleksandrom] Vučićem, onda će to Kosovo staviti u nevjerovatnu političku krizu, neviđenu od poslijeratnog perioda”, rekao je Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

‘Samoopredjeljenju’ 27 posto glasova

Uvjeren je, kaže, da pravo da formira novu vladu pripada pokretu “Samoopredjeljenje”.

“To ćemo uraditi tako što ćemo razgovarati, prije svega, s koalicijom Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative, ali i sa zastupnicima pojedinačno koji su dio koalicije Demokratske partije Kosova”, rekao je Kurti.

“Samoopredjeljenje” je jedina albanska partija koja je na izborima nastupila samostalno i dobila 27 posto glasova, odnosno udvostručila je broj zastupnika u Skupštini.

Na prvom je mjestu koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa, kao i još deset manjih partija, s kandidatom za premijera Ramushom Haradinajem.

Na trećem je koalicija Demokratskog saveza Kosova, dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse novo Kosovo i Alternativa.

Thaci daje mandat

Nijedna politička snaga nije dobila dovoljan broj glasova da samostalno formira vladu.

Kurti navodi da je predsjednik Kosova Hashim Thaci u obavezi ponuditi mandat njemu, a nakon što najveća koalicija ne bude uspjela formirati vladu.

Osnivač pokreta “Samoopredjeljenje” rekao je da se sastao s većinom stranih ambasadora u Prištini te da je stav američkog ambasadora Grega Delawieja bio veoma jasan – SAD će sarađivati sa svakim ko uspije sakupiti glasove, najmanje 61, koliko Ustav i zakon zahtijevaju.

Izvor: Agencije