Kurti: Srpske opštine će se vezati s Putinom

Albin Kurti je kazao da opozicija nastavlja s blokadom Parlamenta Kosova (EPA)

Osnivač opozicionog pokreta Samoopredjeljenje i poslanik u Skupštini Kosova Albin Kurti strahuje da bi, ako bude formirana, zajednica srpskih opština (ZSO) bila “mini-vlada” na Kosovu, koja bi mogla uspostaviti direktne veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

On je najavio da će se zato ujedinjena kosovska opozicija boriti svim silama da se tako nešto ne dogodi, odnosno da zajednica srpskih opština ne bude formirana na Kosovu.

Kurti je u izjavi za crnogorsku redakciju Radio-televizije Kosova rekao da bi, prema dogovoru zajednica srpskih opština trebala imati svog predsjednika, zastavu i simbole, potpuni nadzor kada su u pitanju privredni razvoj na lokalu, urbano i ruralno planiranje, zdravstvo, obrazovanje i kultura.

‘Dodik bolji s Putinom nego s Vučićem’

Naveo je i da će zajednica srpskih opština imati šefa administracije i izvršni odbor i na neki način biti “mini-vlada” od sedam osoba.

On je istakao da će zajednica srpskih opština imati pravo uspostavljati diplomatske odnose s drugim “sestrinskim zajednicama”, naprimjer, kako je rekao, s onima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, Srbiji, Rusiji i Bjelorusiji.

“Znamo da [predsjednik RS-a] Milorad Dodik danas ima mnogo bolje odnose s Putinom nego s [premijerom Srbije Aleksandrom] Vučićem. Ako se osnuje zajednica s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, ona će se odmah povezati s Putinom. Mi to ne možemo dozvoliti i spremni smo preduzeti sve radnje i aktivnosti koje su neophodne kako bismo to spriječili”, rekao je Kurti.

Objasnio je da stoga ujedinjena opozicija ima dva zahtjeva za kosovsku Vladu: prvi je da traže da se sporazum iz augusta 2015. godine o zajednici srpskih opština poništi, kao i sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom.

Opozicija nastavlja blokadu Skupštine

“Sporazumom s Crnom Gorom mi gubimo oko 9.000 hektara zemlje na Prokletijama, ili albanskim Alpama, kako ih mi nazivamo, zbog toga što se granica povlači više unutar teritorije Kosova”, rekao je Kurti.

Opozicija na Kosovu je najavila nove proteste, povodom osmogodišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti, 17. februara, a Kurti ne isključuje ni nerede kakvi su se već događali na opozicionim protestima.

On je rekao da opozicija nastavlja i s blokadom kosovskog Parlamenta.

“U budućnosti mi nećemo dozvoliti da se nastave sjednice Skupštine Kosova. Mi i dalje imamo suzavca dovoljno, dobijamo ga od policije, koja ga baca tokom protesta. Mi te čahure sa suzavcem koje se ne aktiviraju uzimamo i unosimo u Skupštinu”, kazao je Kurti.

Izvor: Agencije