Kurtiju ujedinjenje Kosova i Albanije glavni cilj

Albin Kurti: Kosovo će dati građanima pravo da odlučuju referendumom o svim najvažnijim pitanjima (Arhiva)

Osnivač pokreta “Samoopredjeljenje” i kandidat za kosovskog premijera Albin Kurti izjavio je da će “ujedinjenje Kosova i Albanije” ostati jedan od njegovih glavnih ciljeva.

“Kosovo će dati građanima pravo da odlučuju referendumom o svim najvažnijim pitanjima, uključujući i ujedinjenje s Albanijom”, rekao je on, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na albanske medije.

Ocijenio je kako su izbori održani 11. juna pokazali da su ljudi na Kosovu masovno glasali za promjene te kako je pokret “Samoopredjeljenje” udvostručio broj glasova, kao i broj zastupnika, čime je prevazišao poziciju trećeg subjekta u Skupštini, na kojoj je bio prije izbora.

Starije partije su kažnjene, najviše Demokratska partija Kosova: s prvog mjesta pala je na treće.

Kurti tvrdi kako predizborna koalicija PAN (DPK, ABK i Inicijativa), iako s najviše glasova, nema većinu za formiranje vlade, tako da joj je jedina nada u “trgovini” sa članicama druge koalicije LAA (DSK, ANK, Alternativa i Pravda) i podršci “Srpske liste, direktno kontrolirane iz Beograda”.

On navodi kako je njegov pokret uputio poziv za partnerstvo za formiranje vlade koaliciji LAA, predvođenoj Demokratskim savezom Kosova.

Pravo na referendum

“Također, imamo kontakte sa zastupnicima iz koalicije PAN”, rekao je Kurti.

Najavio je drugačiju politiku s Albanijom, dodajući kako će pokret “Samoopredjeljenje” biti lokomotiva političkog procesa koji će donijeti mnogo volje da se integriraju neki segmenti društva kosovskih Albanaca.

“Dosad su zajedničke politike bile ograničene na ceremonijalne sastanke, bilateralne sporazume, bez institucija zajedničkih mehanizama. Uvjeren sam kako će u Albaniji najveća masa birača glasati iz idealizma, da se ojača napredak Albanaca na Balkanu, za ekonomski rast, koji generira zapošljavanje, i za pravdu u društvu i institucijama”, ocijenio je.

Ujedinjenje Kosova s Albanijom Kurti će tražiti bez obzira na to hoće li biti premijer ili ne.

“Želja i interes naših građana s obje strane granice takvi su. Ovo ću lično tražiti, bez obzira na poziciju na kojoj ću biti. Šta ćemo uraditi u našoj vladi? Uradit ćemo to da se ljudima na Kosovu omogući pravo na referendum, koje danas ne postoji. Pravo na referendum jedan je od temelja suvereniteta. Zatim, kada dobijemo pravo na referendum, neka narod Kosova govori sam za sebe”, naveo je Kurti.

Izvor: Agencije