Kurtulmus: Njemačka da pazi na odnose s Turskom

Ne vjerujem da će njemački parlament, zbog interesa dvoje ili troje političara, uništiti naš odnos, rekao je Kurtulmus (AP)

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus upozorio je da Njemačka treba biti “pažljiva” kada su u pitanju odnosi s Turskom.

“Njemačka je naš prijatelj i saveznik, zemlja u kojoj žive brojni građani turskog podrijetla”, rekao je Kurtulmus, koji obnaša i dužnost glasnogovornika turske vlade.

Pred Bundestagom, donjim domom njemačkog parlamenta, u četvrtak će se naći rezolucija o genocidu nad Armencima.

Izjašnjavanje o tom dokumentu predložili su vladajuća koalicija i opozicijska Stranka zelenih.

Različiti stavovi

“Ne vjerujem da će njemački parlament, zbog interesa dvoje ili troje političara, uništiti naš odnos”, rekao je Kurtulmus.


Izvor: AP

Agencija Beta podsjeća kako povjesničari procjenjuju da je 1,5 milijuna Armenaca ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj.

Turska negira da je riječ o genocidu, uz ocjenu da je broj žrtava preuveličan.

Po turskom stajalištu, nastradali su žrtve građanskog rata i nemira koji su izbili nakon raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obje strane.

Iako su neki parlamenti u svijetu izglasali rezolucije kojima stradanje Armenaca nazivaju genocidom, ne postoji nijedna sudska presuda koja to potvrđuje.

Prije dvije godine, tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazio je saučešće potomcima armenskih žrtava iz 1915. godine.

Izvor: Agencije