Kurtulmus: Turska nije okupator

Turska je prije pet dana pokrenula operaciju protiv ISIL-a, ali i protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije (EPA)

Turska “nije ušla u rat” i “nije okupatorska zemlja”, poručio je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus povodom operacije na sjeveru Sirije.

“Sve umiješane strane, uključujući i Vladu u Damasku, znaju za operaciju ‘Štit Eufrata’. Rusija ih je obavijestila, uvjereni smo u to”, rekao je Kurtulmus, dodajući da Turska nema namjeru da ostane tamo, prenio je Reuters.

Kurtulmus je novinarima u Istanbulu rekao da je cilj operacija na sjeveru Sirije da se regija “očisti” od boraca grupe Islamska država Irak i Levant i da se spriječe kurdske Jedinice narodne odbrane (YPG) da “stvore koridor” duž Sirije.

“Kada bi se to dogodilo, Sirija bi bila podijeljena”, kazao je Kurtulmus, naveo je AFP.

Turska je prije pet dana pokrenula operaciju protiv ISIL-a, ali i protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije.

Sjedinjene Američke Države su ranije saopćile da su sukobi između Turske i prokurdskih snaga na sjeveru Sirije “neprihvatljivi” i da moraju prestati.

Sukobi na lokacijama na kojima se ne nalazi oružana grupa Islamska država Irak i Levant izazivaju duboku zabrinutost, objavio je na Twitteru američki izaslanik koalicije protiv ISIL-a Brett McGurk nakon brifinga u Ministarstvu odbrane SAD-a.

Upozorenje Pentagona

Američko Ministarstvo odbrane upozorilo je da će neusaglašene operacije i manevri na sjeveru Sirije dati ISIL-u “više prostora” i pozvalo turske i opozicijske grupe sirijskih Kurda da prekinu sa sukobima.

Turske snage i s njima povezane frakcije pobunjeničke Slobodne sirijske vojske istjerale su ISIL iz sirijskog pograničnog grada Jarablusa u utorak i od tada gađaju susjedna sela pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi, a koje podupire SAD.

Turska insistira da se kurdske milicije, koje smatra teroristima, povuku na istok preko rijeke Eufrata.

Kurdska milicija YPG, koja dominira SDF-om, kaže da su se njene snage povukle i da je turska akcija protiv te grupe “izgovor” za okupaciju Sirije.

Izvor: Agencije