Kurtulmuš upozorio na rastuću islamofobiju u Evropi

Kurtulmuš je osudio i napad Molotovljevim koktelom na džamiju u Lauffenu na Neckaru (Anadolija)

Numan Kurtulmuš, turski ministar kulture i turizma, upozorio je na rastuću islamofobiju i antiimigrantske stavove u Evropi, javlja Anadolija.

“Krajnje je zabrinjavajuće da se porast antiimigrantskih stavova, ksenofobija i islamofobija u Evropi manifestuju u obliku mržnje i prema samoj Turskoj i Turcima”, kazao je Kurtulmuš prilikom posjete džamiji “Mevlana” u Berlinu, koja je 2014. znatno oštećena u podmetnutom požaru.

Naglasio je da su muslimani u Njemačkoj prethodnih godina osjećali strah zbog porasta rasizma i povećanog broja ksenofobičnih napada.

Kurtulmuš je osudio napad Molotovljevim koktelom na džamiju u Lauffenu na Neckaru u četvrtak uvečer.

Upozorio je i da porast broja rasista i antimuslimanskih osjećanja značajno ugrožava mirnu egzistenciju u zemlji.

“To se očituje kroz retoriku ekstremne desnice u politici, ali isto tako predstavlja i opasan razvoj događaja koji truje odnose među zemljama”, rekao je Kurtulmuš.

Zauzeti snažniji stav

Apelovao je na njemačke političare, kao i nevladine organizacije da zauzmu snažniji stav protiv krivičnih djela izazvanih ksenofobijom i islamofobijom.

Inače, prema zvaničnim podacima, približno 950 muslimana i muslimanskih ustanova u Njemačkoj bili su mete napada tokom 2017. godine. Najmanje 33 muslimana povrijeđena su u tim napadima.

Od 81,8 miliona stanovnika Njemačke muslimani čine 4,7 miliona.

Izvor: Agencije