Kurz: Austrija podržava BiH na putu ka EU

Nakon Sarajeva posjetit će i Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje (Anadolija)

Jake historijske, ekonomske i kulturne veze već dugo postoje između Austrije i Bosne i Hercegovine, a namjera nam je da u Godini kulture 2016. publici te dvije zemlje omogućimo bolje, savremeno međusobno razumijevanje, istaknuo je danas u Sarajevu austrijski ministar za Evropu, integraciju i vanjske poslove Sebastian Kurz, koji je doputovao u zvaničnu posjetu BiH.

Povod njegova dolaska je zvanično otvaranje Godine kulture 2016. Austrija – BiH, koja će kroz 50 događaja predstaviti ono najbolje i najsavremenije u oblasti slikarstva, muzike, filma, književnosti i nauke, prenosi agencija Fena.

Kurz je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu naglasio da Austrija svake godine Godinu kulture posvećuje određenoj zemlji, a nakon što je prošle godine to bila Srbija, sada je u fokusu BiH.

Kurz: Ova godina će biti još bolja za Srbiju

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izrazio je večeras u Beogradu uvjerenje da će 2016. godina biti još bolja od prošle po pitanju napretka Srbije na putu u EU. Obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu, rekao je kako se raduje što ponovo može boraviti u Srbiji koja je važan partner Austrije.

U govoru se posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću za napore Srbije i njenu ulogu u stabilizaciji regije. Kurz je kazao kako je Srbija zemlja koja pruža mnogo mogućnosti austrijskim privrednicima, zbog čega je tu već prisutno približno 500 austrijskih firmi.

„Naše dvije države, međutim, nemaju samo jake ekonomske veze, već i kulturne i ljudske. Dobro sarađujemo sa srpskom zajednicom u Austriji, gdje živi blizu 200.000 ljudi srpskog porekla, a koji daju značajan doprinos zemlji“, naglasio je on.

Rekao je kako Srbija i Austrija imaju i odličnu političku saradnju, posebno kada je riječ o izbjegličkoj krizi.

On je podvukao kako će Austrija ostati snažan partner Srbije na putu u EU, što je bila i do sada.

Također je kazao da Austriju i BiH vežu ujedno i humane, ljudske veze, jer više od 200.000 građana porijeklom iz BiH danas živi u Austriji.

Tokom sastanka Kurza i članova Predsjedništva BiH istaknuto je kako BiH i Austriju vežu tradicionalno dobri odnosi, bez otvorenih pitanja, koji predstavljaju osnovu za razvoj sveukupne bilateralne saradnje dviju zemalјa, naročito u političkoj, kulturnoj i ekonomskoj sferi.

Istakavši zahvalnost za dosadašnju podršku Austrije Bosni i Hercegovini na evropskom putu, članovi Predsjedništva BiH su izrazili očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće, posebno u kontekstu stjecanja statusa kandidata za članstvo BiH u EU.

Austrijski ministar Kurz je informirao članove Predsjedništva BiH o sastanku ministara vanjskih poslova članica EU na kojem je bilo govora o Bosni i Hercegovini, rekavši da toj zemlji predstoji zvanična predaja zahtjeva za članstvo u EU 15. februara 2016. godine.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su opredijeljenost BiH za evropski put te za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uslova kako bi ta država dobila status kandidata za članstvo u EU.

Sporazum o saradnji

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kao namjeru organiziranja Godine kulture ističe da se bogatim kulturnim sadržajima doprinese boljim kulturnim i bilateralnim odnosima zemalja.

Podsjetio je da su u prošloj godini održana dva takva važna događaja: u Austriji je upriličena izložba stećaka, dok je Austrija bila partner Bijenala savremene umjetnosti u Konjicu.

“Kultura je ta koja snažno povezuje ljude, ne poznajući granice”, kazao je on.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naglašava da će događaji u okviru Godine kulture Austrije i BiH biti organizirani u oba entiteta, na području cijele BiH, kako bi dobri odnosi dviju zemalja doprli do svih.

Ministri Kurz, Osmanović i Crnadak ujedno su potpisali Sporazum o naučnoj i tehničkoj saradnji između BiH i Austrije, uz ocjenu da mu je cilj intenzivirati odnose dvije zemlje. Prvi je to sporazum te vrste potpisan između Austrije i BiH u vremenu nakon Dejtonskog sporazuma.

Godina kulture 2016. zvanično je otvorena danas razgovorom o kulturi u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz učešće spomenutih ministara, ali i stvaralaca i djelatnika u oblasti kulture, te prateću izložbu publikacija o bilateralnim temama, dok se za muzički dio programa pobrinuo jazz-trio Square Waltz.


[Izvor: Fena]

Balkanska turneja

S austrijskim ministrom sastao se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Kurz su razgovarali o bilateralnoj saradnji između dvije zemlje i zaključili da je veoma dobra i bez otvorenih pitanja.

Razgovarano je o izbjegličkoj krizi u Evropi i istaknuto da je problem izbjeglica postao problem cijelog svijeta, koji se mora što prije riješiti kako bi se izbjegle posljedice.

Sebastian Kurz doputovao je sinoć u jednodnevnu posjetu BiH.

Kurz će danas prisustvovati svečanom otvorenju Godine kulture “Bosna i Hercegovina – Austrija 2016.” pod motom “Upoznajmo se bolje – za bolju zajedničku budućnost” u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ministri dvije zemlje potom će uzeti učešće u diskusiji pod nazivom “Culture Talk Bosna i Hercegovina – Austrija – uloga umjetnosti i kulture”, navodi agencija Anadolija.

Kurz nakon posjete BiH putuje u dvodnevnu posjetu Srbiji, a zatim slijede posjete Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu.

‘Pouzdan partner’

Kurz je ranije izjavio da EU, u izbjegličkoj krizi, ne smije ostaviti same zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbiju i Makedoniju, i naglasio da će Austrija ostati pouzdan partner Srbije i regije.

Kazao je da je kao i prošle godine ponovno odlučio da prva putovanja budu u ovoj regiji.

“Cilj posjete je da dalje gradimo naše odlične odnose u cijeloj regiji”, istakao je Kurz u razgovoru za Tanjug.

Kurz ukazuje da na Balkan putuje sa jasnom porukom “da je Austrija bila i ostaje snažan partner svih zemalja regije, te da će se dalje zalagati i na nivou EU-a za ovaj dio Evrope”.

“To posebno važi za Srbiju. Naši zajednički akcioni planovi pružaju osnovu da već odličnu saradnju dalje proširimo. Radujem se mnogim zajedničkim projektima. Srbija je prošle godine, s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, postigla zasluženi napredak u procesu pristupanja Uniji. Mi ćemo se zbog toga ove godine zalagati za otvaranje brojnih daljih poglavlja“, podvukao je šef austrijske diplomatije.

Sa Srbijom, prema njegovim riječima, Austrija ima posebno tijesne ekonomske odnose.

Izvor: Agencije