Kurz: Balkan prioritet, prekinuti pregovore sa Turskom

Privremena vlada kancelara Kurza srušena je nakon svega pet dana na vlasti (EPA)

Za Austriju, Zapadni Balkan je “ključni prioritet” njene spoljne i evropske politike, kao i njenog predsedavanja EU, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz i založio se za hitan prekid pregovora o pristupanju s Turskom.

U intervjuu za grčki list Katimerini, Kurz je ocenio da će “obezbeđivanje iskrenih perspektiva i verodostojnog puta ka EU za zemlje Zapadnog Balkana služiti političkim, ekonomskim i bezbednosnim interesima bloka”.

Austrijski kancelar pozdravio je dogovor Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije i naglasio da Austrija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, kao što je predstavio evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Turska se udaljava od Evrope

“Toplo pozdravljamo dogovor dve strane. On pokazuje da uporni pregovori i diplomatija daju rezultat”, rekao je Kurz.

S druge strane, Kurz smatra da bi EU trebalo da prekine pregovore o pristupanju sa Turskom i traži drugačiji vid saradnje s tom zemljom.

“Pregovori EU-Turska bi trebalo da se odmah prekinu”, rekao je Kurz, koji smatra da se Turska stalno udaljavala od Evrope i njenih vrednosti proteklih godina.

On je naglasio da se Austrija oduvek zalagala za “iskren odnos” s tom zemljom.

Upitan da li će Austrija zatvoriti granice sa susednim zemljama kako bi zaustavila kretanje migranata, Kurz je rekao da je zemlja jasno stavila do znanja u slučaju granice s Nemačkom da neće prihvatiti mere, koje će je opteretiti.

Izvor: Agencije