Kurz: Balkanu su potrebni trezveni političari

Kurz i Vučić su razgovarali o izbjegličkoj krizi i stanju u regiji (Anadolija)

Austrija podržava proširenje Evropske unije članstvom zemalja Zapadnog Balkana, poručio je ministar vanjskih poslova Austrije i predsjedavajući OSCE-a Sebastian Kurz nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić  je poručio da probleme na Balkanu treba rješavati mirnim putem i da se slaže nedavnom ocjenom evropskog komesara Johannesa Hahna da je na Balkanu jedna iskra dovoljna da zapali sve, što svi moraju da izbjegnu.

Kurz je kazao: “Danas jasno želim da kažem da, iako je protekla godina bila teška za EU, naš stav ostaje isti, želimo da Zapadni Balkan, a posebno Srbiju podržimo na putu ka EU. Učinit ćemo sve da taj put podržimo i podstaknemo”.

On ocijenio da je Balkan područje na kome su tenzije česte, ali da je važno da regija očuva stabilnost.

“Balkan i dalje jeste regija gdje često dolazi do izazova, nekada i do tenzija, tu je potrebna trezvena politika, političari koji misle na cijelu regiju i rade na tome da cijela regija ima pozitivan razvoj”, rekao je Kurz i zahvalio Vučiću na dobroj saradnji i na tome što ima “vodeću ulogu i konstruktivan zadatak ulogu na cijelom Balkanu”.

Premijer Srbije je rekao da je Kurz jedan od rijetkih političara iz EU koji je posvećen radu i rješavanju problema u balkanskoj regiji.

Dijalog Beograda i Prištine

Ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OSCE-a je rekao da sve ono što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba da bude i provedeno, prenosi Tanjug.

Austrija, prema njegovim riječima daje doprinos kao zemlja, ali i predsjedavajuća OSCE-a i članica Evropske unije, da dijalog bude uspješan.

“Kada nam se učini mogućim da možemo da utječemo, to radimo na obje strane”, dodao je Kurz.

On je podvukao da je najvažnije da dijalog bude nastavljen i zahvalio se svim političarima koji ga vode i podržavaju.

Kurz i Vučić su razgovarali o izbjegličkoj krizi i stanju u regiji. Kurz je izrazio zahvalnost za učešće Balkana, posebno Srbije u pomoći u trenutku kada je kriza bila na vrhuncu i kada su izbjeglice željele da stignu do najrazvijenijih evropskih zemalja, prenosi Anadolija.

Pomoć Balkana u izbjegličkoj krizi

“Zemlje poput Austrije i Švedske su bile preopterećene i u tom trenutku smo imali podršku naših prijatelja na Balkanu da okončamo prolazak od Grčke do srednje Evrope. Drago mi je što su Makedonija i Srbija pružile podršku u ovoj teškoj fazi”, rekao je Kurz i dodao da je 20 austrijskih vojnika raspoređeno na srbijansko-bugarskoj granici i da zaštita granica Srbije predstavlja prednost i za druge centralnoevropske zemlje.

Kurz će danas razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ali i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, jer će prisustvovati operativnom sastanku tužilaca i policajaca iz Bugarske, Hrvatske i predstavnika Stalne udarne grupe za suzbijanje krijumčarenja ljudi Srbije, koji je organizirao OSCE kako bi omogućio razmjenu podataka o krijumčarenju migranata i izbjeglica.

Vučić je na konferenciji za štampu nakon susreta sa Kurzom kazao da Srbija čini sve što može za izbjeglice te da ih ta zemlja prima, čime pokazuje u tome svoje humano lice, ali dodao i da ne može da bude parking za migrante, niti može sama da plaća tu cijenu, te kazao da je Srbija zato zahvalna Austriji na podršci i pomoći u izbjegličkoj krizi.

Primanje izbjeglica

Premijer Vučić je rekao da je Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja u regiji, koje su obećale da će primiti 5.000 i 10.000 izbjeglica, a nisu primile nijednu i još su ih protjerivale, suprotno tome primila svakoga, te da u ovom trenutku gotovo sve izbjeglice borave u prihvatnim centrima.

“Ima i onih drugih, danas je takvih oko 500, koji ne žele da idu tamo, a problem je što neki to ne žele, jer tako lakše dolaze do krijumčara, koji onda mogu da ih preko Hrvatske odvedu u neku od zemalja Evropske unije”, rekao je Vučić.

Dodao je da je u tom smislu zadovoljan na razumijevanju, ali i na pomoći Austrije, i materijalnoj i druge vrste, prije svega policajcima koji pomažu na graničnim prelazima.

“Zahvalni smo na podršci Austrije i na vozilima i jedva čekamo još bolju saradnju”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije