Kurz: Evropska unija nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Kurz bio domaćin panela 'Podsticanje procesa proširenja rješavanjem bilateralnih sporova' u Beču (Arhiva)

Evropska unija nepotpuna je bez Zapadnog Balkana, a Austrija će i dalje biti snažan glas podrške prijateljima u toj regiji, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz tokom panela „Podsticanje procesa proširenja rješavanjem bilateralnih sporova“ u Beču.

Javnim panelom, čiji je domaćin bio austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz, zaokružena je dvodnevna konferencija u austrijskom glavnom gradu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Cilj inicijative za rješavanje bilateralnih pitanja u šest ekonomija Zapadnog Balkana, koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan, a podržala ministarstva vanjskih poslova Austrije i Francuske, Institut Renner i RCC, jeste da se još jednom podstakne proces evropske integracije privreda iz Jugoistočne Evrope koje teže članstvu u EU.

Proces je pokrenut prije godinu, a prvi uspjeh je doživio na samitu šest zemalja Zapadnog Balkana u augustu prošle godine u Beču kada su se šefovi diplomatija obavezali da riješe sva otvorena bilateralna pitanja u duhu dobrosusjedstva i zajedničke opredijeljenosti za evropske integracije.

Ubrzanje procesa

Savjetodavna grupa Evropskog fonda za Balkan „Balkan u Evropi“ radila je na mehanizmima kako bi se proces mogao dalje nastaviti na ovogodišnjem samitu šest ekonomija Zapadnog Balkana koji će biti održan 4. jula u Parizu.

Na konferenciji u Beču pohvaljeni su njihovi napori i naglašena važnost, kako rješavanja bilateralnih pitanja tako i iznalaženja rješenja kojima će se ubrzati, a ne spriječiti proces pristupanja cijele regije EU.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović, koji je na konferenciji iznio svoja iskustva kao nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Srbije, naveo različite primjere načina i sredstava, ali i prepreka u rješavanju bilateralnih pitanja, objasnio je kako put koji predstoji nije nimalo jednostavan, ali da dosadašnji rad na iznalaženju načina za rješavanje bilateralnih pitanja obećava i ohrabruje.

Svi učesnici naglasili su ulogu regionalne saradnje na putu ka EU, kao i ulogu koju Vijeće za regionalnu saradnju ima u tom procesu.

Izvor: Agencije