Kurz: Migrante koji žele azil u EU držati na ostrvima

Kurz se zalaže za usvajanje rezolucije u kojoj oni koji pokušavaju ilegalno ući u Evropu gube pravo na azil (EPA)

Podnosioce zahtjeva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je danas austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

On je u intervjuu za Die Presse predložio da 28-člani blok slijedi “australijski primjer” kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu, prenosi AFP.

U skladu sa oštrom i umnogome kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju do Australije stići brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gdje ostaju do daljnjeg dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju, navodi francuska agencija.

Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbjeglice.

“Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegov principi mogu primijeniti u Evropi”, rekao je ministar Kurz, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla sa Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent.

Model korišten u više zemalja

Model sličan australijskom je, primijetio je Kurz, korišten je i u SAD-u u prvoj polovini 20. vijeka, kada su novopridošlice držane na ostrvu Elis nakon što su doputovale u New York.

Prema Kurzovim riječima, EU bi trebala usvojiti rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju ilegalno ući u Evropu gube pravo na azil.

Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnosilaca zahtjeva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uslove za azil, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije