Kurz nakon izborne pobjede: Ostajem vjeran predizbornim stavovima

Glasovi pristigli poštom na austrijskim parlamentarnim izborima biti će prebrojani u ponedjeljak i oni će riješiti pitanje tijesne utrke socijaldemokrata i desničarskih slobodnjaka (Slobodarska stranka) za drugo mjesto na izborima i u određenoj mjeri utjecati na pregovaračke pozicije uoči koalicijskih pregovora o formiranju nove austrijske vlade.

Konzervativna Narodnjačka stranka, čelnika Sebastiana Kurza, koji je sa 31 godinom na dobrom putu da postane jedan od najmlađih premijera u svijetu, osigurala je najveći broj glasova i pobjedu na nedjeljnim izborima, no morat će ući u koaliciju kako bi oformila vladu.

Vjerovatnije je da će to postići s FPO-om, iako je Kurz oprezan i želi držati sve opcije otvorenim.

“Ni koalicija s FPO-om, a ni ona sa SPO-om nije dogovorena. Moramo čekati rezultate”, kazao je Kurz upitan za naredne planove.

‘Odbranimo Austriju različitosti’

On je izjavio da će ostati vjeran svojim predizbornim stavovima o pitanju izbjeglica i da se raduje saradnji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kurz je kazao da će mu prvi politički korak nakon izbora biti razgovori sa svim strankama, koje želi uvjeriti u potrebu “drugačije političke kulture”.

Napad na novinara

Novinar austrijske privatne televizije Puls 4 napadnut je na sinoćnjoj proslavi Slobodarske partije Austrije (FPO) nakon parlamentarnih izbora.

Njega je jedna pristalica FPO udarila šakom u lice.

„Po prvi put u mom životu sam u ovoj predivnoj Austriji fizički napadnut. Jedna pristalica FPO-a me  bez ikakvog razloga udarila u lice“, napisao je Arman Behpournia na svom facebook profilu.

Šefica informativne redakcije Puls 4 Corinna Milborn najavila je podnošenje prijave.

„Motiv napada, za sada nepoznatog lica, je rasizam“, objasnila je ona preko Twittera.

Behpournia, koji je stranog porijekla, je izrazio nadu da „će za ljude tamne kose i očiju život u Austriji biti i u budućnosti moguć“.

“Austrijancima je prepiranja preko glave”, rekao je.

“Sada je na nama da branimo otvorenu, modernu, demokratsku i Austriju različitosti”, kazao je dosadašnji kancelar, socijaldemokrata Christian Kern, u prvim reakcijama nakon što je njegov SPO izgubio od konzervativaca na izborima, koji su dali snažan zamah austrijskoj radikalnoj desnici.

“Izbori su pokazali da smo stigli u središte društva. Mi smo oni koji su dominirali u političkoj raspravi”, rekao je u prvim komentarima čelnik desničarske FPO-a Heinz-Christian Strache nakon dobrog rezultata koji je njegova stranka postigla na izborima.

Većina glasova pristiglih poštom, koji čine otprilike šestinu glasačkih listića, bit će prebrojana do ponedjeljka navečer, no konačan rezultat vjerovatno neće biti objavljen prije četvrtka.

Neizvjesna utrka za drugo mjesto

Projekcije koje objavljuje SORA pokazuju da narodnjaci osvajaju relativno najveći broj glasova – 31,6 posto, na osnovu svih prebrojanih glasova, ne računajući one pristigle poštom.

Njihovi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati kancelara Kerna, osvajaju 26,9 posto, malo više od slobodnjaka iz FPO-a, koji osvajaju 26 posto.

Projekcije imaju marginu pogreške od 0,7 posto, što znači da je utrka za drugo mjesto na izborima vrlo tijesna.

Druge projekcije, koje objavljuje agencija ARGE Wahlen, daju socijaldemokratima samo 0,5 posto više glasova od FPO-a.

Rekordan broj zahtjeva za glasanje poštom, njih više od 889.000, upućen je uoči nedjeljnih izbora.

U Austriji ove glasove može prebrojati pošta, ili se mogu prebrojati na biračkim mjestima.

Također mogu biti prebrojani i na drugim mjestima, ne samo na onome na kojem je birač registriran.

Moguća saradnja tri stranke, ali…

U tom slučaju taj glas mora biti poslan u biračevu izbornu jedinicu, što je i razlog zbog kojeg bi konačan rezultat mogao biti dostupan tek u četvrtak.

Ovaj sistem je nov i otežava predviđanja, no ipak se očekuje da će većina glasova pristiglih poštom biti prebrojana u ponedjeljak i da će to omogućiti saznanje koja stranka je osvojila drugo mjesto na izborima.

Sve varijante saradnje tri najjačih stranaka nakon izbora načelno su moguće, s obzirom da su socijaldemokrate ukinule zabranu, koju su sami postavili, koaliranja s FPO-om.

No, budu li na trećem mjestu, malo je vjerovatno da bi ušli u koaliciju s desničarskim FPO-om i prihvatili njihovog čelnika Strachea kao kancelara.

Izvor: Al Jazeera i agencije