Kurz novi lider Narodne partije, podrška i odriješene ruke

Novi tim Sebastiana Kurza dobio je visoku podršku delegata OVP-a (EPA)

Najmlađi član u austrijskoj Vladi i ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz izabran je na Skupštini Narodne partije Austrije za novog lidera stranke i ujedno dobio odriješene ruke za vođenje narodnjaka.

Ovaj 30-ogodišnji političar postao je i zvanično 17. lider OVP-a, pošto je dobio 98,7 posto glasova delegata (464 od 470 predatih glasova).

Kurz je time ostvario drugi najbolji rezultat u poslijeratnoj historiji stranke, a bolji od njega bio je samo njegov prethodnik Reinhold Mitterlehner, kada je 2014. godine izabran sa 99,1 posto glasova.

Mnogo slabiji rezultat ostvarili su daleko iskusniji i poznatiji političari, kao što su nekadašnji kancelar Wolfgang Schuessel, koji je 2003. godine izabran za šefa stranke sa “svega” 93 posto glasova, te bivši vicekancelar Erhard Busek, koji je dobio 1991. godine samo 56,4 posto glasova.

Također, novi Kurzov tim dobio je visoku podršku delegata OVP-a.

Određivanje ministara

Delegati su jednoglasno usvojili i izmjenu Statuta stranke, što je bio Kurzov uvjet da preuzme partiju.

On je tom reformom dobio potpuno odriješene ruke kod najvažnijih strateških i personalnih odluka.

Promjenom statuta omogućeno je Kurzu da na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima kandidira sa sopstvenom listom koju će podržati OVP, a koja će biti otvorena i za kandidate koji nisu članovi stranke.

Isto tako, on dobija odriješene ruke i za moguće koalicione pregovore, kao i određivanja ministara iz redova OVP-a.

U obraćanju Kurz je rekao da je aktuelna politika obilježena međusobnim vrijeđanjima i pokušajima da se kod birača “ocrne” protivnici te da nije naivan i da očekuje da će idućih mjeseci “sve postati još prljavije”.

Kazao je da smatra ispravnim svoju odluku da OVP ne učestvuje u takvom ponašanju protivnika.

Poručio je da želi promijeniti Austriju te naglasio da je shvatio, od kada je ušao u Vladu, da ne treba na stalne kritike, a bio je s njima suočen gotovo svakodnevno, odgovarati.

“Ako stvarno volimo našu zemlju, onda ne treba biti zadovoljan onim kakvo je aktuelno stanje. Soicijalni sistem je suočen sa stalnim rastom izdataka, a kvalitet to ne prati. Nije dovoljno reći da smo dobro prošli kroz krizu, bolje od drugih, iako su nas drugi pretkli. Nije dovoljno da vodimo politiku ‘dobrodošlice’ bez razmišljanja kako da provedemo integraciju narednih godina”, prenio je Kurz svoje poruke na teme socijalna politika, ekonomija i migacije.

Zatvoriti mediteransku rutu

Ističe da samo zemlje koje su uspješne u privredi mogu garantirati socijalni sistem, ali je u Austriji, kako je dodao, stvoren sistem koji se bavi samo održavanjem.

“U finansiraju socijalnog sistema postoji u međuvremenu toliko ćupova da se više niko ne može snaći”, naglasio je on.

Kada je reč o migraciji, Kurz je ponovio svoj zahtjev da se mora zatvoriti mediteranska ruta, po uzoru na balkansku.

“Moramo zatvoriti mediteransku rutu, i to bolje danas nego sutra”, poručio je on.

Također je istakao da je austrijsko društvo, uslijed migracije, postalo šarolikije i da i najveći fanovi multikulturalnosti znaju da jedno društvo može funkcionirati samo ako ima zajedničke osnovne vrijednosti.

Izvor: Agencije