Kurz obećao borbu protiv antisemitizma i podršku Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao da je Kurz pravi prijatelj Izraela i jevrejskog naroda (AP)

Austrija će se boriti protiv antisemitizma u Evropi i zagovarat će sigurnosne potrebe Izraela, izjavio je u ponedjeljak u Jerusalemu austrijski kancelar Sebastian Kurz, prenosi Hina.

Kurz se nalazi u trodnevnoj posjeti Izraelu tokom koje nastoji premostiti zastoj u odnosima dviju država zbog pronacističke prošlosti krajnje desne stranke u vladajućoj austrijskoj koaliciji. Naime, austrijsku Slobodarsku stranku (FPO) osnovali su nakon Drugog svjetskog rata bivši nacisti, a stranački vođa i vice kancelar Heinz-Christian Strache održava kontakte s ekstremnim desnim grupa.

„Uvjeravam vas da ću se odlučno boriti protiv svih oblika antisemitizma u Evropi, bilo onog koji postoji od prije ili uvezenog antisemitizma novijeg datuma. Pokušat ćemo podići svijest u Evropi o posebnoj situaciji i posebnim sigurnosnim potrebama Izraela“, kazao je Kurz novinarima u Jerusalemu.

On je oformio vladu sa FPO-om u decembru, a Izrael je potom bojkotirao sve kontakte sa ministrima iz te stranke i dao uputu izraelskim zvaničnicima da u ministarstvima koje vodi FPO sarađuju samo s ostalim državnim službenicima.

Sigurnosne potrebe

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priredio je doček dobrodošlice austrijskom kancelaru. Nazvao ga je „odvažnim“ i „pravim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda“.

„Pozdravljamo austrijsko predsjedanje Evropskom unijom sa početkom 1. jula. Jučer ste rekli kako bi Evropa trebala uzeti u obzir sigurnosne potrebe Izraela. Mislim da je to vrlo važno“, kazao je šef izraelske Vlade.

Aktuelna Vlada Austrije se pokazala kao snažan zagovornik Izraela i Austrija je jedna od četiri države EU-a koje su se odazvale pozivu da učestvuju u svečanosti premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Na svečanosti su bile još Češka, Mađarska i Rumunija, te 30-ak ostalih država svijeta.

Netanyahu je također izrazio veliko zadovoljstvo Kurzovom posjetom Zapadnom zidu, svetom jevrejskom mjestu u Starom gradu u Jerusalemu.

„Nadam se kako će i ostali evropski čelnici slijediti vaš važan primjer“, kazao je izraelski premijer.

Izvor: Agencije