Kurz odlikovao Zaeva medaljom Alois Mock

Kurz je tu medalju Zaevu uručio u znak uvažavanja historijskog uspjeha makedonskog premijera i Republike Makedonije u rješavanju skoro trodecenijskog spora sa susjednom Grčkom (AP)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz odlikovao je u srijedu u Beču premijera Makedonije Zorana Zaeva medaljom „Alois Mock“ za posebna dostignuća za mir i jedinstvo u Evropi, prenose agencije.

Kako je saopćila makedonska Vlada, Kurz je tu medalju Zaevu uručio u znak uvažavanja historijskog uspjeha makedonskog premijera i Republike Makedonije u rješavanju skoro trodecenijskog spora sa susjednom Grčkom oko imena Makedonije.

„To je bilo veliko pitanje sa velikim izazovima, ali se moralo riješiti za evropsku perspektivu Makedonije, ali i regije Zapadnog Balkana“, rekao je Kurz.

Strateški interes

Alois Mock je, kako je istakao austrijski kancelar Kurz, imao odlučujuću ulogu za pristupanje Austrije Evropskoj uniji, ali je odigrao važnu ulogu i za druge države istočne Evrope.

Prethodno je Kurz na sastanku sa Zaevom istakao kako je potpisivanje Prespanskog dogovora najbolja vijest za regiju i cijelu Evropu, te kako je za Austriju od strateškog interesa da se Zapadni Balkan što skorije integrira u EU.

Izvor: Agencije