Kurz za kraj pregovora EU i Turske

Sebastian Kurz izjave Mevluta Cavusoglua drži neprimjerenim (EPA)

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz zatražio je prekid pristupnih pregovora Evropske unije sa Turskom.

U intervjuu za državnu televiziju ORF, Kurz je rekao kako smatra da se i sporazum o izbjeglicama Evropske unije i Turske nalazi pred krajem.

“Sporazum sa Turskom neće biti održiv”, uvjeren je Kurz.

On je rekao da EU mora ispuniti svoje zadatke i ostati nezavisna od Turske, kao i da ne smije biti u situaciji da Ankara može da je ucjenjuje.

Prema njegovim riječima, kraj pregovora Brisela i Ankare je zbog toga koristan, jer se Turska posljednjih godina razvojem stalno udaljavala od Evrope.

Kurz smatra da, pošto Turska ne ispunjava potrebne kriterije, nije moguća vizna liberalizacija, zbog čega će sporazum o izbjeglicama propasti.

Cavusoglu: Austrija ‘centar radikalnog rasizma’

Istovremeno se zalaže za uspostavljanje “pravih kontakata sa Turskom, izvan mogućeg članstva u EU”, kao i pojačanu zaštitu vanjskih granica Unije.

“Ako u tome ne uspijemo, bit ćemo slabi i ranjivi u razgovorima sa Turskom”, poručuje Kurz.

On je u petak uvečer pozvao ambasadora Turske u Austriji Hasana Gegisa u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi protestovao zbog izjave njegovog turskog kolege Mevluta Cavusoglua da je Austrija “centar radikalnog rasizma”.

Kurz je izrazio nezadovoljstvo i zbog izjave ministra za evropska pitanja Omera Celika, koji je austrijskog kancelara Christiana Kerna usporedio sa ekstremnim desničarima.

Cavusoglu je izrazio svoje mišljenje o Austriji kada je reagirao na izjave Kerna, koji je ranije rekao da bi Evropska unija trebala okončati pregovore sa Turskom o pitanju članstva te zemlje u uniji.

Cavusoglu je odbacio sve Kernove navode, rekavši da su „nepristojni“.

Izvor: Agencije