Kurz želi s Merkel razgovarati o jačim granicama EU

Kurz i Merkel su se ranije složili da moraju razraditi detalje prekretnica koje su postigli (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi da glavne teme razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na sastanku u nedjelju navečer, budu jače granice Europske unije i jačanje veza između EU i Afrike, potvrdio je Kurzov glasnogovornik.

Kurzov put u Berlin dio je priprema za neformalni summit čelnika EU-a planiran za četvrtak u Salzburgu. Austrija drži rotirajuće predsjedništvo.

Austrijski čelnik također planira putovati u Pariz u ponedjeljak na razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Ne može biti otvorenih granica unutar Europe bez prave zaštite vanjskih granica EU-a”, rekao je Kurz u komentaru koji je za njemačku agenciju dpa prenio njegov glasnogovonik.

“To je razlog zbog kojega je tako važno da ojačamo Frontex”, dodao je referirajući se na agenciju EU-a za nadzor granica.

Zaokret Berlina prema migrantima

Uoči sastanka u Salzburgu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je neke nove mjere, poput povećanja broja pripadnika Frontexa.

Čelnici EU-a sada moraju razraditi ideje o migraciji s kojima su se složili na njihovu posljednjem formalnom summitu u lipnju, uključujući centre za prihvat migranata  na tlu EU-a i u sjevernoj Africi.

Kurz je rekao da su se on i Merkel složili da “moraju razraditi detalje prekretnica koje su postigli” u lipnju.

Austrijski kancelar rekao je da će ugostiti EU – Afrika summit zajedno s ruandskim predsjednikom Paulom Kegameom u prosincu u Beču, da se poboljšaju ekonomske veze  s kontinentom koji predstavlja izvor mnogobrojnih migranata koji nastoje doći do Europe.

Premda se Kurz i Merkel prije nisu slagali u pitanju migracije, Kurz je kazao kako vidi zaokret Berlina prema strožem stavu.

Izvor: Agencije