Kuvajčani obavezni dati DNK uzorak državi

Kuvajt je usvojio zakon koji propisuje obavezno prikupljanje DNK uzorka svih stanovnika. Posljedica je to novih sigurnosnih izazova i napada unutar države. Davanje uzoraka krvi trenutno je dobrovoljno, ali će u narednom periodu postati obavezno.

Ovo propisuje novi zakon o DNK koji je usvojen u Kuvajtu. Provodi ga Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji s Ministarstvom zdravlja. Zakon je naišao na brojne kritike, jer neki smatraju da zadire u privatnost. Procjena je da će provođenje ovog zakona koštati više od 300 miliona dolara.

“Smatram da novac koji će biti izdvojen za provođenje ovog zakona nije usmjeren ispravno. Velika sredstva koja će biti potrošena su mogla biti iskorištena za poboljšanje unutrašnje sigurnosti. Dodatno, ne postoje garancije da zakon neće biti zloupotrijebljen za špijuniranje građana”, kazala je Shayha Muhareb, doktorica i aktivistica za ljudska prava.

U nedavnom bombaškom napadu na džamiju u Kuvajtu desetine osoba su poginule i ranjene. Ovo je bio presudan faktor za brzo usvajanje ovog zakona. Vlasti navode da novi zakon treba pojačati sigurnost u državi, jer se pojavljuju novi oblici zločina.

Zakon važi i za strance

“Neki smatraju da će zakon prouzrokovati i određene društvene probleme. Međutim, primarni cilj ovog zakona je dodatno ojačati sigurnost zemlje”, smatra Abdullah Maayuf, predsjednik parlamentarne Komisije za sigurnost.

Zakon koji je predložila Vlada dobio je podršku kuvajtskog Parlamenta. Prema njemu, Ministarstvo unutrašnjih poslova treba upotpuniti bazu DNK podataka. Obuhvaćeno je svo lokalno stanovništvo, ali i stranci koji borave u toj zemlji. Krajnji rok za ovo je septembar naredne godine.

Stručnjaci su jednoglasni u ocjeni da će nedavni napadi i nestabilna sigurnosna situaciju u regiji doprinijeti da se prevaziđe otpor ovom zakonu. Briga za sigurnost je, ipak, nadvladala strah od moguće zloupotrebe i ograničenja pojedinačnih sloboda.

Izvor: Al Jazeera