Kuvajt traži milijardu dolara odštete od MOK-a

Tužba je podnesena protiv 14 članova Izvršnog odbora MOK-a (Reuters)

Kuvajt je podnio tužbu protiv Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Švajcarskoj, zatraživši više od milijardu dolara odštete zbog suspenzije Olimpijskog komiteta ove arapske države.

Spor dolazi nakon što su OIC i Svjetska fudbalska federacija (FIFA) suspendovali Kuvajt u oktobru zbog toga što su se vlasti navodno miješale u sport.

„Potpuno je neprihvatljivo da je Kuvajt izložen ovakvom tretmanu i da su mu zabranjene međunarodne sportske aktivnosti bez ikakve adekvatne istrage“, rekao je ministar informisanja Salman al-Homoud Al Sabah za Kuvajtsku novinsku agenciju.

Zabrana uoči Olimpijskih igara

„Kuvajt je od samog početka činio sve da spriječi suspenziju i pokazao želju za saradnjom, ali to nije urodilo plodom. Poslali smo delegaciju pod okriljem UN-a u Ženevu da sportskom tijelu objasni da se Vlada ni na koji način ne miješa u sportske aktivnosti.“

Ministar je kazao da je tužba podnesena protiv 14 članova Izvršnog odbora MOK-a te da traže odštetu u iznosu 1,3 milijardi dolara.

Kuvajtski sportisti mogli bi biti suspendovani sa Olimpijskih igara u Brazilu.

Ranije ovog mjeseca, Izvršni odbor MOK-a odobrio je da se pojedinačni  sportisti takmiče pod olimpijskom zastavom ako se budu kvalifikovali.

Izvor: Agencije